Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 september 2019

"Småskalig vattenkraft är samhällsnyttig"

Från politiskt håll råder det ingen tvekan om att även småskalig vattenkraft ska betraktas som samhällsnyttig verksamhet.

 Riven vattenkraftsdamm i Stendals mölla, Ängelholm.
Riven vattenkraftsdamm i Stendals mölla, Ängelholm. FOTO: Torbjorn Esping

Det finns politisk majoritet i riksdagen för att hjälpa den småskaliga vattenkraften att överleva.

– Det är nog så viktigt att den finns och att den får tydliga spelregler över tid. Nu har vi en ny lagstiftning och vi följer noggrant att intentionerna i denna följs, säger Patrik Engström, riksdagsledamot (S) och en av ledamöterna i genomförandegruppen för Energiöverenskommelsen.

 Patrik Engström är riksdagsledamot (S) från Avesta.
Patrik Engström är riksdagsledamot (S) från Avesta. FOTO: Pressbild

Ingen lägre gräns

På frågan om småskalig vattenkraft ska anses vara samhällsnyttig svarar Patrik Engström och Rickard Nordin (C), även han ledamot i genomförandegruppen, ett tveklöst ja.

– Det ska inte heller finnas någon gräns för hur småskalig den är. Det är inte utskrivet i klartext men därmed är det inte sagt att så inte skulle vara fallet, säger Rickard Nordin.

Måste följa EU

Både Patrik Engström och Rickard Nordin har förståelse för oron bland vattenkraftsägarna.

– Det har varit en lång och känslosam debatt så visst kan jag förstå att de känner oro. Det är inte meningen att vi ska riva ut en massa vattenkraft men samtidigt så har vi att följa EU-bestämmelserna, säger Patrik Engström.

 Rickard Nordin är riksdagsledamot (C) från Göteborg och energipolitisk talesperson.
Rickard Nordin är riksdagsledamot (C) från Göteborg och energipolitisk talesperson. FOTO: Pressbild

Nyttan bör finnas i plan

Rickard Nordin tycker att det är rimligt att småskaliga vattenkraftens samhällsnytta skrivs in i det beslut om den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraften som regeringen har att fatta.

– Då blir det tydligt för myndigheterna som har att hantera detta. Vi kan heller inte acceptera en så stor förlust i energiproduktionen som Vattenmyndigheterna har talat om. I den nationella dialogen har vi hela tiden utgått från 1,5 TWh, säger Rickard Nordin.

”Vi måste agera”

Både Rickard Nordin och Patrik Engström betonar politikernas ansvar för att det som har beslutats också genomförs av myndigheterna.

– Det vore helt otroligt om vi politiker skulle sitta still om gränsen på 1,5 TWh överskrids. Då måste vi agera, säger Patrik Engström.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen