Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 augusti 2018

SMHI: Juli månad blev rekordvarm

Så höga temperaturer som uppmättes i juli i år har på många i landet aldrig tidigare noterats.

– Det blev ju en rekordjulimånad på många håll, med undantag för västra Norrland, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

 Medeltemperaturer under juli.
Medeltemperaturer under juli. FOTO: SMHI

Den högsta medeltemperaturen för juli, 22,5 grader, uppmättes i Stockholm och det är enligt SMHI nytt svenskt rekord. Huvudstadens högsta temperaturnotering för månaden var 33,5 grader och från hela landet har nya rekordnoteringar gjorts. Allra hetast var det i Hästveda i Skåne där termometern den 26 juli visade på 34,6 grader.

Hoburgen på Gotland noterade en maxtemperatur på 31,0 grader. Även på så nordliga mätstationer som Kvikkjokk och Naimakka pressades kvicksilvret upp till aldrig tidigare skådade nivåer: 32,5 respektive 29,5 grader. Endast den riktigt heta fotbollssommaren 1994 hade en julimånad som kom i närheten av dessa temperaturer i södra delen av landet. I norra delen var det i många fall rekord från 2014 som nu rök.

– Det är inte värmerekord överallt, men det är väldigt mycket varmare än normalt, säger Sverker Hellström.

Spännande sommar

Några gamla rekord från 1900-talet kan ha överlevt, men det beror i de flesta fall på att stationerna flyttats och inte har samma läge som då.

– I södra Götaland var det varmt även för 12 år sedan och något rekord kan ha överlevt.

För Sverker Hellström har det som klimatolog varit spännande att följa observationerna den här sommaren.

– Maj var kanske lite mer extrem när det gäller nya rekord, men juli var varmare i absoluta tal, det vill säga hade högre temperaturer än maj.

 Nederbörd i millimeter under juli.
Nederbörd i millimeter under juli. FOTO: SMHI

Stora delar av juli var riktigt torr, men framför allt under sista veckan kom det regn, i vissa fall rikligt. Som i Los i Hälsingland där åskskurar den 30 juli fullständigt dränkte orten i 123,5 mm. Trots det har inga regnrekord satts någonstans. Även om nederbörden varit mycket ojämnt fördelad så har det regnat överallt i landet, även om det i vissa fall inte har varit mycket att skryta över.

– Det har varierat väldigt mycket men det var ingen station som blev 0-station utan det har kommit minst ett par millimeter. Men på Ölands södra udde kom bara 0,8 mm vilket är nytt lägsta-rekord och ungefär lika lite har kommit på ytterligare några stationer. Torrast har det varit i sydöstra Götaland.

LÄS OCKSÅ: Svalare och ostadigare väder redan till helgenLÄS MER: Grundvattennivåerna rekordlåga

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen