Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 juli 2018

SMHI spår varmare väder och regn

Extremvädret fortsätter att hålla sig. Enligt SMHI har vi ett par riktigt varma dagar framför oss, men sedan tornar åskmolnen upp sig - fast var regnen kommer att falla är svårt att säga. Men lokalt kan det bli rikligt med nederbörd.

– Det finns en tendens att det bildas värmeåskväder när luften är så varm och det kan lokalt bildas kraftiga eller mycket kraftiga åskväder. Men i våra prognoser ser vi inget större sammanhängande regn, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

I morgon onsdag och på torsdag bör enligt prognosen bjuda på varmare väder än det som inledde veckan. Därefter blir det troligtvis svalare på grund av åskskurarna. Framför allt är det södra Sverige som får lida mest av värmen. I landets norra del stiger temperaturerna inte fullt så mycket och nordvästra Norrland har förmodligen kraftigare regn att vänta.

Skåne fick regn

I förra veckan kom välbehövligt regn i Skåne, men mängderna varierad stort.

– Brösarp fick i onsdags den 18 juli 31,2 mm och Kristianstad 18 mm. Helsingborg fick nästan ingenting – på två dagar kom 1,6 mm. Nästa dag drog regnet vidare till Blekinge, men stora delar av Götaland har inte fått så mycket regn.

En riktig rotblöta kom över Storön utanför Kalixkusten. Där kom 100 mm på bara några timmar.

– Det är väldigt lokalt var det fallit. Fortfarande har vi ett nederbördsunderskott i hela landet utom på vissa ställen de sista dagarna. I Lobonäs i sydvästra Hälsingland kom 19 juli 44,2 mm.

Torraste i mannaminne

Sommaren 2018 har hittills varit den torraste sommaren i mannaminne, men Sverker Holmström har statistik över att juli än så länge kanske inte är riktigt så unik

– Vi hade en torr julimånad 1994. Då kom det ingen nederbörd alls fram till sista julidygnet. Vi får se hur det blir i år om det blir någon station som inte får någon nederbörd, säger han.

Maj och juni extrema

Det som är ovanligt för i år är att även maj och delvis juni varit extremt torra – och varma. Stockholm har till exempel inte upplevt en så varm juli sedan mätningarna började 1756 och ytterligare två varma dygn väntar så det gamla värmerekordet är redan utraderat. SMHI har för övrigt gått ut meden klass 2 varning för extremt höga temperaturer i hela Svealand.

Genomsnittligt har det varit 3-4 grader varmare än normalt i Sverige under juli. Fortsätter vädret på samma sätt kan de gamla sommarrekorden för 1997 och 2002 ryka.

– Värmen accelererade då och kulminerade i augusti. Det skulle kunna bli så i år också, men det återstår att se.

LÄS OCKSÅ: Äntligen kom regnet till SkåneLÄS Sverker Hellströms blogg: Värsta torkan någonsin i Sverige?

Relaterade artiklar

Till toppen