Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 juli 2018

SMHI: Fortsatt torka att vänta

Vädret den kommande tiodagarsperioder erbjuder inte mycket regn, enligt SMHI:s prognos. Möjligen blir det småregn i främst Norrland och Svealand, säger SMHI:s meteorolog Sandra Andersson.

 Sandra Andersson, meterolog på SMHI.
Sandra Andersson, meterolog på SMHI. FOTO: SMHI

Vädret den kommande perioden innebär fortsatt hög värme och brist på regn. Det innebär också att lantbrukare inte kan vänta med några större regnmängder, samt att risken för skogsbränder är fortsatt hög.

– Det vi ser den kommande tiodagarsprognosen är att det överlag är samma väderförhållanden som fram till nu, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till Land Lantbruk.

Svalare i norr

Norra Norrland sticker ut lite med svalare temperaturer och vissa utsikter till regn de kommande dagarna, framför allt framåt helgen. Men det handlar inte om några stora mängder, säger Sandra Andersson.

– Det kan bli mer varierat väder i Norrland, med svalare luft och möjliga regnskurar och även lite sol, säger Sandra Andersson.

Grönt väder kan du följa vädret.

Det finns inga utsikter för ökat regn söderut?

– Under helgen finns små chanser till regn i södra halvan av Sverige, dock inte sannolikt i södra Götaland.

I Svealand och norra Götaland kan det komma vissa regnskurar, som är ojämnt fördelade under de kommande dagarna. Däremot ser SMHI inte att det kommer något längre eller sammanhållande regn någonstans de kommande dagarna.

Nästa vecka dominerar överlag torrt väder. Men det finns en chans att det över mindre områden kommer skurar, även om placeringen är osäker.

Varmare än normalt

Under en normal sommar så brukar vädret så här års innebära växlande molnighet, med sol ibland och lokala regnskurar. Högtrycken under maj och juni har dock inneburit en brist på regn och hög värme och idag pekar prognoserna på att vädersystemen inte ändras, utan att fortsatt värme och torka dominerar.

– Men så här års kan det trots högtryck ibland falla lite regn, även om deras placering är svår att förutsäga och att de sannolikt är ojämnt fördelade, säger Sandra Andersson.

Temperaturen spås ligga på 20 till 25 grader, även upp till 30 under några dagar. Ihop med torkan innebär det en mycket hög brandrisk på många håll.

– Det är brandrisk nu i hela landet, och extremt torrt i södra och mellersta Sverige, framför allt i Götaland och Svealand. I Norrland är det inte riktigt lika torrt i markerna, men även där är det en stor brandrisk, säger Sandra Andersson.

LÄS OCKSÅ: Torkan tär hårt på lantbrukarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen