Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 januari 2018

SMHI utfärdar varning för höga flöden i åtta län

Efter risk för rekordtorka i början av året och under sommaren verkar nu pendeln har svängt. Höga flöden i stora delar av södra Sverige riskerar att drabba lantbrukare hårt – störst är risken i Kronoberg där SMHI utfärdat en klass 2-varning.

 SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i Mörrumsån i Kronobergs län.
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i Mörrumsån i Kronobergs län. FOTO: Mostphotos

I början av 2017 såg läget för grundvattennivåerna i stora delar av landet högst oroande ut. Året såg ut att gå mot ett rekordår i vattenbrist och många lantbrukare oroade sig för vattentillförseln.

Läs mer: Allt större område med vattenbrist

Nu har pendeln svängt

Den kalla sommaren och den regniga hösten gjorde dock att det inte blev så illa som man befarat och vattennivåerna återgick till på normala nivåer, vilket Land Lantbruk rapporterade om i förra veckan.

Läs mer: Vattennivåerna har återhämtat sig

Nu verkar pendeln i stället ha slagit över då SMHI varnar för höga flöden och de stigande vattennivåerna riskerar att försena vårbruket om vattnet inte sjunker undan snart.

Klass 2-varning i Kronobergs län

I åtta län, Stockholms län, Södermanlands län, Kalmar län, Jönköpings län, Kronbergs län, Blekinge län, Skånes län och Hallands län, har SMHI utfärdat varningar för höga flöden.

Värst ser det ut att vara i Kronobergs län där SMHI under tisdagen utfärdade en varning på klass 2- nivå i området kring Mörrumsån mellan sjön Örken och Helgasjön.

Läs också: Projekt ska minska vattenbrist

Lantbrukare oroliga för vårbruket

Anders och Inger Söreke är lantbrukare i Gemla i östra Kronoberg. De uppskattar att ungefär 16 hektar av deras åkermark är under vatten.

– Gräsvallarna som ska vara mat till våra djur är översvämmade. Vårbruket kan också bli försenat med flera veckor beroende på när det torkar upp, säger Inger Söreke till Sveriges Radio Kronoberg.

Vattennivåerna kan stiga ytterligare

De höga flödena väntas kunna stiga ytterligare under hela veckan då mer nederbörd väntar. I slutet på veckan och början på nästa ser det dock ut som att vädret blir torrare i de drabbade områdena.

Läs också: Ny vattentjänst från SMHI

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen