Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 oktober 2019

Smörbrist under kontroll i år

Efterfrågan på smör ökar och mejerierna kan ha svårt att hålla jämna steg när tillgången på mjölk krymper. Norrmejerier flaggar för att det kan bli brist då smörproduktionen kan komma att stänga ner medan Arla räknar med att klara leveranserna.

 Norrmejerier har brist på smör i princip varje år till följd av den lägre mjölkinvägningen.
Norrmejerier har brist på smör i princip varje år till följd av den lägre mjölkinvägningen. FOTO: Norrmejerier

När mjölkinvägningen minskar under hösten sätter det press på mejerierna som kan få svårt att få fram smör då efterfrågetrycket är som högst. Nu handlar det om att hitta balansen mellan hur mycket mjölk som ska gå till produktionsgrenar som matfett eller till exempel ysteri.

Kan tvingas stänga ner smörproduktionen

Norrmejerier har brist på smör i princip varje år till följd av den lägre mjölkinvägningen, enligt affärschefen för färskvaror Anna-Karin Karlsson.

– Just nu säljer vi smör men det är på håret. Det har hänt att vi de senaste åren stängt ned smörproduktionen tillfälligt. Vi är inte där ännu men sannolikheten finns för att vi gör det i år också, säger hon.

 Anna-Karin Karlsson, affärschef för färskvaror på Norrmejerier.
Anna-Karin Karlsson, affärschef för färskvaror på Norrmejerier. FOTO: PRESS

Just nu står det och väger. Fattas beslutet att stänga ned smörproduktionen innebär det att den ligger den på is till januari/februari.

Efterfrågan avtar inte.

Även om det i dag finns smör ute i butiken skulle Norrmejerier med lätthet kunna sälja mer.

– Underskottet kan röra sig om upp till 5–6 ton per vecka men det varierar. Det kan komma att bli tomt i mejerihyllan i november-december men jag tror att handeln har blivit vana efter de senaste åren och att de försöker bredda med andra produkter som kanske finns tillgängliga, säger Anna-Karin Karlsson.

”Kunderna vill ha fetare produkter”

Hon menar att utvecklingen med brist på smör på vintern kan kopplas till en ”naturlighetstrend” där konsumenterna vill ha högre fetthalt i mejeriprodukterna.

– Vi drog in minimjölken för ett antal år sedan och lättmjölken tappar mer än vad standardmjölken gör. Kunderna vill ha fetare produkter. Den trenden har pågått i ett par år, säger Anna-Karin Karlsson.

Smöret räcker över jul

Hos Arla har mjölkinvägningen varit ”några procent sämre” i höst men fett- och proteinbalansen är under kontroll, enligt Erik Bratthall, presschef på Arla.

– Det är lite tight i år men smöret kommer att räcka över jul. Det är definitivt inte samma akuta situation som för två sedan, säger han.

 Pressbild på Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.
Pressbild på Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige. FOTO: Jonatan Jacobson

2017 ökade försäljningen av grädde och andra feta mejeriprodukter i handeln samtidigt som fettvärdet i mjölken gick ned. Parallellt steg världsmarknadspriset på smör.

– Den situationen uppkommer då och då. Men i år ser vi inte att vi kommer att behöva flagga för att det blir problem, säger Erik Bratthall.

LÄS MER: Fettbristen breder ut sig över Europa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen