Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2017

Smugglat kött bränns upp

Beslagen av smugglat kött över gränsen till Norge har ökat. Enligt norska tullen handlar det om betalda kurirer.

 Organiserad smuggling av kött till Norge från Sverige blir allt vanligare, säger norska tullen.
Organiserad smuggling av kött till Norge från Sverige blir allt vanligare, säger norska tullen. FOTO: Mostphotos

Förra året tog den norska tullen 25 ton kött i beslag vid Svinesund, och beslagen av kött har ökat både i antal och i kilo. Det uppger P4 Väst.

– Vi pratar om stora mängder organiserad smuggling. Hittills i år har vi beslagtagit 14 ton med kött som har blivit smugglat över gränsen, säger Wenche Fredriksen, chef vid tullen i Svinesund.

Organiserad smuggling

Ibland kommer, enligt Wenche Fredriksen, även butiks- och restaurangägare över gränsen för att köpa billigt kött som de sedan tänker sälja i Norge.

Enligt henne är smugglingen organiserad genom att kurirer försöker ta stora mängder kött över gränsen som de får betalt för att försöka smuggla.

– Och det är väldigt mycket kött, upp till ett ton, som man tar med sig. Det är inte för eget bruk, säger hon.

Köttet förstörs

Köttet som tas i beslag läggs i fryscontainer, i väntan på att bli förstört, uppbränt i en förbränningsanläggning.

– Det är på grund av livsmedelskontrollen. Detta kött blir inte alltid fraktat på ett riktigt sätt, och man är rädd för bakterier, säger Wenche Fredriksen.

Läs mer: Många tar med mer kött än tillåtet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen