Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2017

Snabbväxande durumvete får innovationspris

Nya snabbväxande durumvetesorter, som kan odlas i extrem hetta och därmed motverka fattigdom och hungersnöd, har utvecklats av SLU-forskare som nu prisas för sitt förädlingsarbete.

 Rodomiro Ortiz, växtgenetiker från SLU (till höger) och Filippo Bassi, växtförädlare från Icarda, har utvecklat ett snabbväxande durumvete som kan göra stor nytta i många utvecklingsländer.
Rodomiro Ortiz, växtgenetiker från SLU (till höger) och Filippo Bassi, växtförädlare från Icarda, har utvecklat ett snabbväxande durumvete som kan göra stor nytta i många utvecklingsländer. FOTO: SLU

Filippo Bassi, växtförädlare från Icarda, och Rodomiro Ortiz, växtgenetiker från SLU, har utvecklat durumvete som kan odlas på savannen längs Senegalfloden under perioder då inga andra grödor kan odlas på grund av den extrema hettan.

Bönderna i dessa områden odlar ris under åtta månader om året, men under fyra månader, då det är 35-40 grader varmt, ligger marken i träda. Tanken är att bönderna ska kunna odla de nya durumvetesorterna mellan rissäsongerna, enligt ett pressmeddelande från SLU.

På detta sätt skulle bönderna kunna producera 600 000 ton durumvete. Durumvetet, som innehåller fem gånger så mycket protein som ris, kommer också bidra till en förbättrad kost.

Får internationellt pris

Forskarna har nu belönats med det internationella Olam-priset för innovation inom livsmedelssäkerhet. Prispengarna på 50 000 dollar, motsvarande över 400 000 kronor, ska man använda för att få ut de nya sorterna på marknaden.

”Vi kommer att använda prispengarna för att upprätta ett kommersiellt partnerskap med den nordafrikanska pasta- och couscousindustrin”, säger Filippo Bassi i en kommentar.

Fritt tillgängligt

Forskningsprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet och förädlingsarbetet har genomförts i samarbete med forskningsinstitut i Mauretanien, Senegal och Marocko.

Förädlingsmaterialet kommer att vara fritt tillgängligt för vidare förädling av regionalt anpassade sorter i andra utvecklingsländer. Därmed kan det göra nytta även i andra områden som drabbats av klimatförändringar och stigande temperaturer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen