Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 november 2018

Antibiotikaresistens snart större hot än cancer

Om mindre än tio år kommer fler människor att dö av antibiotikaresistens än av cancer. Nu startas ett internationellt forskningscenter i Danmark, där grisnäringen fått bära hundhuvudet för resistens.

 Redan 2025 beräknas att fler människor kommer att dö av antibiotikaresistens än av cancer.
Redan 2025 beräknas att fler människor kommer att dö av antibiotikaresistens än av cancer. FOTO: Istock

I torsdags skrev danska hälsoministern Ellen Trane Nørby under avtalet som ska göra Danmark till platsen för ett nytt internationellt vetenskaps- och forskningscenter med syfte att bekämpa antibiotikaresistens.

Centret kommer att gå under namnet The International Centre for Interdisciplinary Solutions on AMR och man räknar på att det på sikt ska ha 400–500 anställda.

Stort hot

– Antibiotikaresistens är ett av de stora hoten mot folkhälsan. Redan i dag dör omkring 33 000 européer varje år av infektioner från bakterier som har utvecklats resistens mot antibiotika, säger Ellen Trane Nørby i en presskommuniké.

Enligt FNs världshälsoorganisation WHO kommer 2025 omkring 10 miljoner människor att dö av antibiotikaresistens vilket är mer än av cancer.

Överanvänds

– De resistenta bakterierna känner inga gränser. Danmark är internationellt erkänt för sitt arbete med antibiotikaresistens hos såväl människor som husdjur, säger Ellen Trane Nørby.

Den ökade resistensen beror på överanvändning av antibiotika, i synnerhet i länder där den inte är receptbelagd. Faran ligger i synnerhet vid användning av så kallad bredspektrig antibiotika.

Anklagad grisnäring

I Danmark har det under de senaste åren pågått en MRSA-debatt där grisproduktionen har hamnat i skottgluggen. Näringen har försvarat sig med att det endast är ett fåtal av de konstaterade dödsfallen som har orsakats av den husdjursburna stafylokockbakterien CC398.

LÄS MER: Lantbrukare mest utsatta för resistenta bakterierEU röstar ja till skärpta antibiotikaregler

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen