Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 november 2017

Sockerbruk satsar inför krisår

Betleveranserna är i full gång till Nordic Sugars sockerbruk i Örtofta där den nya sockersilon med en kapacitet på 80 000 ton socker precis har invigts.

FOTO: Lennart Perlenhem

Bygget av silon har pågått under 1,5 år och kostat 190 miljoner kronor. Den är ett led i stora investeringar som görs i bruket. Utöver silon har fabriken energieffektiviserats och totalt har 400 miljoner kronor satsats de senaste fem åren. De närmaste två åren ska ytterligare 430 miljoner kronor läggas på ett nytt sockerhus. Maskinerna i det nuvarande är uttjänta.

– Det är massor som behöver göras. Så vi satsar stort, säger Nordic Sugar ABs VD Katarina Silfversparre.

Att mycket pengar satsas nu försämrar inte företagets betalningsförmåga gentemot odlarna, försäkrar hon.

– Vi har en väldigt stabil och bra ekonomi så det gör den inte. Tvärtom skulle jag vilja säga. Det här gör att vi blir effektivare och starkare framöver och det borgar för att vi ska kunna betala bra till våra bönder.

Tuffa år väntar

Enligt henne är investeringarna nödvändiga för produktionens fortlevnad i Sverige när konkurrensen hårdnar efter avregleringen av sockermarknaden i EU.

– Vi behöver satsa. För sockerindustrin kommer det att bli två jättetuffa år. Under de åren kommer man att se företag som går tillsammans och företag som läggs ned. Men vi kommer att vara kvar, säger Katarina Silfversparre.

Bland Europas största

Sockerbruket i Örtofta är bland de största fabrikerna i Europa och i år förväntas 2,1 miljoner ton sockerbetor levereras till bruket och av det produceras drygt 320000 ton socker.

– Det är en normalskörd, säger fabrikschefen Olof Dahlgren.

Årets solfattiga och nederbördsrika odlingssäsong har sänkt både sockerhalterna och renheten hos betorna till en lägre nivå än femårsgenomsnittet. Snittet från kampanjstart var vecka 44 16,51 procent respektive 88,7 procent.

– Det innebär att vår tvättanläggning får jobba hårdare för att betan ska bli lika ren som under normalförhållanden. Vi avskiljer mycket jord, säger Olof Dahlgren.

Mindre betalt

Det är dock den låga sockerhalten som är mest fördyrande för fabriken genom att mer energi går åt för att koka bort vatten.

Den låga renheten gör att många odlare lär få mindre betalt för betorna.

– Jag har väldigt svårt att se att vi i år kommer att leva upp till den normala renheten, som ska ligga på 90 procent, med tanke på hur kampanjen har startat. Det blir lite kostsamt för kollektivet, eftersom det då blir avdrag på betpriset, säger Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen