Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 mars 2019

Södermanlands LRF-styrelse laddar om

Margareta Malmquist lämnar efter sex år över ordförandeklubban till Johan Lagerholm. Under regionstämman avhandlades tre motioner, varav två gick vidare till riksstämman - trots att styrelsen bara hade förordat en.

 Det blev många kramar när Margareta Malmquist avtackades efter sex år som ordförande. Här tackas hon av av sina ordförandekolleger Peter Borring, Östergötland, och Per Willén, Örebro. Peter Borring kallade trojkan "De tre musketörerna”, de tre regionerna samarbetar mycket samt delar regionkontor och tjänstemän.
Det blev många kramar när Margareta Malmquist avtackades efter sex år som ordförande. Här tackas hon av av sina ordförandekolleger Peter Borring, Östergötland, och Per Willén, Örebro. Peter Borring kallade trojkan "De tre musketörerna”, de tre regionerna samarbetar mycket samt delar regionkontor och tjänstemän. FOTO: Marianne Lindberg

Johan Lagerholm har varit styrelseledamot i tio år och valdes till ny ordförande då LRF Södermanland höll stämma på Öster Malma slott där Jägarförbundet huserar. Han är agronom, jobbar som växtodlingsrådgivare och har ett lantbruk på 55 hektar i Valla där han bedriver växtodling och lammproduktion.

Hans främsta fokus som ny ordförande är miljö- och vattenfrågor. Han vill även ha en dialog med Naturskyddsföreningen, en part som han har goda erfarenheter av.

 Christer Nordqvist fick ta emot Magdakullans pris Silvergrytan. Priset delas ut till någon som har lyft fram sörmländsk mat och matkultur.
Christer Nordqvist fick ta emot Magdakullans pris Silvergrytan. Priset delas ut till någon som har lyft fram sörmländsk mat och matkultur. FOTO: Marianne Lindberg

– Det kanske inte är en allianspartner på riksnivå men på regional nivå är vi överens på många punkter, sa han då styrelsen redogjorde för det gångna årets verksamhet.

Stämmans utropstecken:

“När man minst anar det kommer länsstyrelsen på besök.”

Johan Varenius, chef för lantbruksfrågor på länsstyrelsen i Södermanland, möttes av skratt och applåder då han klev fram på podiet för att tacka avgående regionordföranden Margareta Malmqvist för ett gott samarbete.

Stämman hade tre motioner att behandla. En av dem handlade om den nya djurskyddslagen där motionären Mats Tobiasson från Rönö lokalavdelning vill ha en lag som grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet.

 En tussilago fick symbolisera hopp om ett bättre 2019 än torrsommaren 2018.
En tussilago fick symbolisera hopp om ett bättre 2019 än torrsommaren 2018. FOTO: Marianne Lindberg

Motionen var uppe till debatt och flera menade att djurhållarna i dag är under attack från bland annat “djurterrorister” vars syfte är att lägga ner all djurhållning. Det gäller därför för LRF att få en lag som tar till vara lantbrukets kunskaper och inte låta politiker bli påverkade av budskap där förbud mot djurhållning likställs som djurskydd.

Styrelsen höll i sak med men ansåg inte att LRF kunde be riksdagen offentligt förklara de frågeställningar som motionären krävde och ansåg därmed motionen vara besvarad. Efter omröstning förlorade styrelsen och motionen gick vidare till riksförbundsstämman.

En annan motion berörde LRF:s opinionsarbete om klimatet, där Bettna-Vrena lokalavdelning efterlyste resurser för att understryka svenska livsmedels betydelse som klimatsmarta val för konsumenterna.

 Margareta Malmquist fick en silvernål för långt och troget engagemang.
Margareta Malmquist fick en silvernål för långt och troget engagemang. FOTO: Marianne Lindberg

– I dag tror många att bara man inte äter kött så räddas miljön. Men det är inte våra produkter som är skadliga, utan hur kött fraktas runt jorden, sa en av debattörerna.

Motioner till riksstämman:

– LRF ska be riksdagen att förklara ett antar frågeställningar om djurskyddslagen.

– Utveckla medlemskommunikationen.

Utmärkelser:

Silvernålar: Margareta Malmquist, Nyköping och Håkan Ekstrand, Gnestabygden.

Silvergrytan: Magdakullan i Näshulta som driver butik och restaurang med eget Kravmärkt naturbeteskött.

Årets lokalavdelning: Gnestabygden.

 Rickard Axdorff var gästtalare och pratade på temat äganderätt.
Rickard Axdorff var gästtalare och pratade på temat äganderätt. FOTO: Marianne Lindberg

Relaterade artiklar

Till toppen