Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 maj 2013

Sojaprotein ersätter kött

I spåren av hästskandalen är trenden given. Äkta mat med bra råvaror och riktig matlagning – en känsla för hela kedjan från jord till bord. Men kött- och charkindustrin resonerar annorlunda.

Efter årets köttskandaler är konsumenterna mer noga med råvarorna och de bättre krogarna blir ännu tydligare med att berätta varifrån råvarorna kommer.

Men den stora trenden är en annan.

När den internationella kött- och charkindustrin nyligen träffades på IFFA-mässan i tyska Frankfurt am Main var det inte äkta kött som marknadsfördes. Multijätten Du Ponts paradnummer var ett sojaprotein med en överlägsen förmåga att binda fett och vatten. Enligt företaget är det bra vid tillverkning av grovmalen korv, köttfärsrätter, kycklingpastejer och annat som då kan innehålla ännu mera vatten och fett utan att vi som äter det märker något. Fin struktur, bra konsistens och saftighet är fördelarna i stället för riktigt kött.

Du Ponts sojaprotein som tillverkas av dotterbolaget Solae kan även piffa upp tonfisken. Sojapulvret sprids i en saltlösning och ger utmärkt smak och utseende i tonfiskprodukter. Framför allt är det, enligt Du Pont, ett kostnadseffektivt alternativ till kött. Själva vitsen är att "maximera lönsamheten".

På Solaes hemsida finns en jämförelse som tydligt visar hur deras pulver både är billigt och stabilt i pris medan priskurvan för kött ligger högre och dessutom går upp och ner.

Du Pont är inte ensamt om att sälja och marknadsföra den här typen av produkter. Spannmåls- foder och ingredienstillverkaren ADM med huvudkontor i Illinois, USA, har samma budskap: "Want to reduce the cost of your meat products?" (Vill du sänka kostnaderna för dina köttprodukter?), lyder rubriken på deras inbjudan till IFFA-mässan.

I texten beskrivs hur deras "funktionella soja" kan absorbera mera vatten och emulgeringsmedel. Användbart i korv eller att injicera i hela fåglar för att sänka kostnaden per kilo färdiggrillad kyckling.

Relaterade artiklar

Till toppen