Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 oktober 2018

Sökes: Tuff kvinna för jobb som zambisk bonde

Intresserad av att jobba 80-timmarsveckor med 1,50 kronor i timlön? Nu kan svenska kvinnor ansöka om ett provarbete som bonde i Zambia.

 ”Under resan insåg jag hur bra vi har det och hur bortskämda vi är här hemma”, säger Karin Kling.
”Under resan insåg jag hur bra vi har det och hur bortskämda vi är här hemma”, säger Karin Kling. FOTO: Adam Öjdahl

Biståndsorganisation We Effect försöker nu hitta en svensk kvinna som vill åka till Zambia för att arbeta tillsammans med en kvinnlig småbonde under tre veckor. Projektet kallas ”Världens tuffaste jobb” och syftet är att öka kunskapen och engagemanget om kvinnors situation på landsbygden i länder som We Effect är verksamma i.

”Ville ruskas om”

I januari 2016 genomfördes en liknande resa, den gången fick barnsjuksköterskan Karin Kling från Stockholm resa till Malawis landsbygd.

– Jag ville ruskas om i min trygga tillvaro och fick uppleva ett helt annorlunda liv jämfört med hur det är här hemma. Det fanns igen el och arbetsdagarna gick ut på att jobba för att det skulle finnas mat på kvällen. Kvinnor i Malawi får verkligen slita hårt för sin existens, säger Karin Kling.

Hårt arbete och elände

Arbetsvillkoren i jobbannonsen speglar de tuffa förhållanden som kvinnor på den afrikanska landsbygden ofta lever under. Den sökande får därför vara beredd på att arbeta 80 timmar i veckan för en timlön på 1,50 kronor. Arbetsuppgifterna innefattar bland annat manuellt åkerarbete, vatten- och vedhämtning samt hushållsarbete.

– Arbetet på åkrarna var tungt, det kändes som att stå och hacka i hård snö med dåliga verktyg. Men det mentala var svårast, att se elände och lidande. Jag var med när en liten grannflicka dog av undernäring, säger Karin Kling.

Roliga möten

Under de tre veckorna i Malawi levde hon nära sin värdfamilj.

– Det roligaste var de sociala mötena och att inse att vi som människorna är väldigt lika trots att vi lever olika liv. De var lika nyfikna på mig som jag var på dem, säger Karin Kling.

Rekommenderar resan

Hon tycker att den som söker jobbet bör vara förberedd på vad resan innebär men för rätt person kan det bli en mycket lyckad upplevelse.

– Om den sökande är stabil i sig själv och är förberedd på hårt kroppsarbete och orkar uppleva jobbiga situationer, då skulle jag utan tvekan rekommendera en sådan här resa, säger Karin Kling.

Fakta: Världens tuffaste jobb

Resan till Zambia är bokad mellan 15 januari till den 10 februari 2019 och börjar med tre dagars introduktion och studiebesök hos bönder som samarbetar med We Effect.

Därefter följer tre veckors arbete tillsammans med Florida Sikufa och hennes familj som bor nordväst om huvudstaden Lusaka.

Sista ansökningsdag är 21 oktober.

Mer information och länk till jobbansökan finns här:

Källa: We Effect

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen