Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 februari 2018

Solenergi får installeras utan bygglov

Regeringen lägger fram ett förslag om att det inte längre ska krävas bygglov för montering av solcellspaneler och solfångare om de följer byggnaden.

FOTO: Mostphotos

Regeringen lägger fram en lagrådsremiss idag för att förenkla för alla som vill montera solcellspaneler eller solfångare, för att producera el eller eller för att koncentrera solvärme.

Krävs inget bygglov

Enligt lagrådsremissen ska det inte längre krävas bygglov för den som vill montera solscellspaneler eller solfångare, om de följer formen på byggnaden de monteras på.

– De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger. Men användningen i Sverige är fortfarande väldigt liten, säger bostadsminister Peter Eriksson, i ett uttalande på regeringens hemsida.

– Genom att vi tar bort bygglovet för solceller och solfångare avlastar vi byggnadsnämnderna samtidigt som vi också gör oss av med ett hinder för mer förnyelsebar energi i Sverige, fortsätter han.

Ökar bostadsbyggandet

Åtgärden ska också leda till ett ökat bostadsbyggande, genom att det inte krävs bygglov för att montera solceller eller solfångare som följer byggnadens form på en byggnad inom ett detaljplanelagt område.

Förslaget kan ses mot bakgrund av att regeringen i mars 2017 lade fram en proposition, Fler steg för en effektivare plan- och bygglag. Det syftade bland annat att ge kommuner rätt från länsstyrelserna om statens intresse, för att minska risken för onödig planering, samt att länsstyrelserna tydligare ska verka för att ett ökat byggande.

Ser över remissen

Nästa steg är att Lagrådet ser över remissen för att säkerställa att förslaget är i enlighet med gällande lagstiftning. Därefter kan regeringen bearbeta förslaget vidare och lämna det som en proposition för omröstning i riksdagen.

LÄS OCKSÅ: Regeringen satsar 70 miljoner på landsbygdens företagsklimat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen