Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 oktober 2017

Solpanelerna ska göra Anders självförsörjande

Lantbrukaren Anders Hultgren på Vånga gård utanför Stallarholmen strävar efter självförsörjning. För ett år sedan investerade han stort i solpaneler och siktar på att kunna använda egen el till produktion.

 Anders Hultgren på Vånga gård.
Anders Hultgren på Vånga gård. FOTO: Joakim Serrander

Anders Hultgren tog över gården från sina föräldrar i början av 1990-talet. I dag bedriver han växtodling på cirka 200 hektar. Till det kommer 80 hektar skog samt uthyrning av bostäder och verksamhetslokaler på gården.

För ett år sedan lät han montera 300 solpaneler på ladugårdstaken. Anders Hultgren vände sig till ett lokalt företag med inriktning på solcellsanläggningar och med specialisering på lantbruk och fastighetsinstallationer.

Stöd av länsstyrelsen

Investeringen uppgick till 1,3 miljoner kronor, varav cirka 30 procent utgjordes av stöd via länsstyrelsen. Den beräknade effekten är 85 kilowatt, vilket ska ge 85 000 kilowattimmar per år.

– Panelerna har varit i drift sedan årsskiftet. Jag har haft en vision att bli självförsörjande och det här ingår i en bredare ambition. Bland annat byggde vi en biobränslepanna för ett tiotal år sedan, fiber har dragits fram och så har vi byggt ett reningsverk, säger Anders Hultgren.

– Det är en skön känsla att så långt det är möjligt vara fri från det som sker runt omkring. Rent ekonomiskt ser jag det också som en fördel att kunna vara oberoende av energibolag och andra. Jag vet mina kostnader och det ger en stabilitet.

En bra investering

Anders Hultgren har inte gjort någon noggrann summering av utfallet av sin solcellsanläggning så här långt. Elproduktionen sker under den ljusa halvan av året. Vintertid får han köpa el.

Hans känsla är att det är en bra investering, som dels inte har krävt arbete av honom själv, dels inte medför några egentliga driftskostnader.

– Över tid är det lönsamt. De första åtta åren handlar det mest om att byta pengar, att betala till banken eller till elbolaget. Därefter räknar jag med att det ska bli pengar över, då ska investeringen ha betalat sig.

Anders Hultgren hoppas på sikt kunna ta tillvara den el som han annars säljer på sommaren.

– Då skulle vätgasproduktion kunna vara något, det är i alla fall min tanke. Det är ett bra sätt att lagra energi. Tekniken är under utveckling, men den är inte riktigt färdig ännu.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen