Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 mars 2019

”Sommarens torka var det bästa som kunde hända branschen”

Sommaren 2018 års torka gick som en röd tråd genom Östergötlands regionstämma och gjorde avtryck i såväl tal som motioner och styrelsens förvaltningsberättelse.

 Östergötlands regionstämma hölls på Vreta Kluster, dit 119 ombud hade kommit för att bland annat diskutera viltskador. På senare år har sjöfågel som skarv blivit ett allt större problem för dem som bor i trakterna kring Vättern och Roxen.
Östergötlands regionstämma hölls på Vreta Kluster, dit 119 ombud hade kommit för att bland annat diskutera viltskador. På senare år har sjöfågel som skarv blivit ett allt större problem för dem som bor i trakterna kring Vättern och Roxen. FOTO: Caroline Andersson

Till årets regionstämma hade Östergötlands nya landshövding Carl-Fredrik Graf bjudits in. Han underströk jord- och skogsbrukets roll, dels ur ett försvarsperspektiv men även vikten av att ha lönsamma företag för att kunna hålla en inhemsk livsmedelsproduktion.

 Landshövdingen Carl-Fredrik Graf fick invigningstala på Östergötlands regionstämma. Både landshövdingen och LRF underströk vikten av att ha ett bra samarbete mellan tjänstemän och lantbrukare.
Landshövdingen Carl-Fredrik Graf fick invigningstala på Östergötlands regionstämma. Både landshövdingen och LRF underströk vikten av att ha ett bra samarbete mellan tjänstemän och lantbrukare. FOTO: Caroline Andersson

Tog upp klimatet

I sitt tal tog han också upp sommarens torka och klimatförändringar, ett tema som flera styrelseledamöter berörde – då de i spåren av torkan fick lägga annat arbete åt sidan för att i stället ta itu med foderbrist, slaktköer och omsorgsfrågor.

UTMÄRKELSER

Silvernålar: Thomas Pettersson, Claes Olai, Clas Göran Paulsson, Anders Sjöberg, Hans Tevell, Ola Larsson, Kirsten Askenberg och Ann Hemmingsson.

Till Årets lokalavdelning utsågs två: Ydre Södra och Torpa LRF.

Stipendium, Östgötalantbrukets ungdomsfond: Magnus Niklasson, Linghem.

Årets Greppa-näringenmedlem: Bröderna Erik och Johan Sjölander.

Årets Greppa-näringenrådgivare: Jonna Wiklund, HS.

Fördel varmare klimat

Men regionordföranden Peter Borring ville också gjuta framtidstro och menade att Sverige får en fördel i ett varmare klimat.

 Peter Borring omvaldes som ordförande. Han har nu suttit i tio år på den posten.
Peter Borring omvaldes som ordförande. Han har nu suttit i tio år på den posten. FOTO: Caroline Andersson

– Det ser positivt ut. Det är grönt, inte gult eller rött, på kartan över de områden i norra Europa som vi brukar.

Han nämnde även LRF som ”den stora omställningsrörelsen”, både vad gäller fossilfritt bränsle och mat.

– Vill folk äta vegetariskt är det inga problem för oss att odla, även om det finns en problematik med det jag kallar veganiseringen, sa han.

Oro för produktionen

Dels oroade han sig för en produktion utanför Sverige, dels för följderna av en minskad djurproduktion.

– Om förskjutningen leder till en konsumtion långt ifrån dagens kan det bli en utmaning. Det är viktigt för oss att peka på djurens betydelse för landskapet, den biologiska mångfalden och det ekologiska lantbruket, sa han.

Stämmans utropstecken: ”Sommarens torka var det bästa som kunde hända branschen!”

Peter Borring om det positiva i att resten av samhället fick upp ögonen för svensk livsmedelsproduktion och att inte ta allt för givet.

7 motioner vidare

Stämmans behandling av de 17 motioner som inkommit kunde diskuteras i olika stationer innan de sedan klubbades i rask takt av fullmäktige. Av dessa skickades 7 vidare till riksförbundsstämman.

Till styrelsen valdes Erika Järlesäter Ektander, Per Wendler, Marit Bohlin, Anna Hägge Nilsson (nyval), Peter Borring (ordf), Jeanette Blackert, Magnus Svensson och Sofia Persson.

Sju motioner till riksförbundsstämman:

– Beräkningsverktyg för viltskador

– Säkerställ spetskompetens om mineralfrågor i LRF

– Utred huruvida 1974-års åkernorm bör revideras

– Ersättning för arbetstid och möjlighet till betalt ombud vid intrångsärenden

– Stimulera minskad fossil användning med kompensation som stärker konkurrenskraften

– Utred behovet av en kriskassa vid omsorgsärenden av djur

– LRF Skogsägarna ska arbeta för att öka lönsamheten för privata skogsägare

LÄS MER: Motionerna som dyker upp på LRF-stämmorna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen