Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 augusti 2018

Sommarhettan hissar miljöfrågan inför valet

I rankingen av vad som är den viktigaste frågan inför valet har miljöfrågan gått upp med sex procent sedan i juli. Det visar Demoskops undersökning från augusti.

 Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP).
Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP). FOTO: Henrik Montgomery/TT

Efter sommarens extrema temperaturer och kraftiga bränder har miljöpolitiken seglat upp som väljarnas näst viktigaste fråga, visar en mätning gjord av Demoskop på uppdrag av Expressen.

Uppgång med sex procent

16 procent av de 1 025 tillfrågade rankar miljö som den viktigaste frågan, en uppgång med sex procent sedan i juli. Miljöpartiet har högst förtroende bland väljarna i den aktuella frågan, 25 procent anser att partiet har den bästa miljöpolitiken. Men väljarna tycks även känna stor tillit till Centerpartiet när det handlar om miljön, 19 procent ger partiet högst förtroende för miljöpolitiken.

– Både MP och C vinner förtroende i miljöfrågan på bekostnad av de andra partierna i respektive block. MP tar från S och V, C har en stark position på den borgerliga sidan. Så jag ser ingen rörelse över blockgränserna, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop till Expressen.

Invandringen toppar

Den viktigaste frågan för väljarna är dock fortfarande invandring.

Invandringen ligger stadigt på toppen av dagordningen. Frågan har vuxit ytterligare under sommaren. Nu är den uppe på en nivå vi inte sett sedan 2016, säger Peter Santesson till tidningen.

Fakta: Viktigaste valfrågan

Invandring, 23% (+4)

Miljö, 16% (+6)

Sjukvård, 13% (-3)

Lag och ordning, 9% (-3)

Integration, 9% (-3)

Sveriges ekonomi, 9% (+4)

Skola och barnomsorg, 7% (-5)

Jobb, 6% (+2)

Jämställdhet, 3% (-1)

Äldreomsorg, 3% (0)

Försvar, 2% (+1)

Vet ej/ej svar, 0% (-1)

Undersökningsperiod: 2-7 augusti 2018

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Källa: Demoskop

LÄS MER: Olika vägval i striden om landsbygdsväljarnaLÄS MER: I torkans spår: Centern vill snabba på utbetalningen av EU-stödLÄS MER: Torkan kan ge brist på foder i åratalLÄS OCKSÅ: 1,2 miljarder i krispaket till lantbrukare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen