Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2019

Sören Kvantenå – grisuppfödare med ständig energi

I tisdags avled Sören Kvantenå, mångårig profil inom slakterikooperationen, efter en längre tids sjukdom.

 Sören Kvantenå var inte urtypen av lantbrukare som brukar engagera sig inom föreningsrörelsen. Hans fokus låg ständigt på lönsamheten.
Bild 1/3 Sören Kvantenå var inte urtypen av lantbrukare som brukar engagera sig inom föreningsrörelsen. Hans fokus låg ständigt på lönsamheten. FOTO: Ann Lindén
 Efter en längre tids sjukdom avled Sören Kvantenå i en ålder av 73 år.
Bild 2/3 Efter en längre tids sjukdom avled Sören Kvantenå i en ålder av 73 år. FOTO: Ann Lindén
 Verksamheten på Qvantenburgs säteri i Mellerud bestod förutom grisar av skog och vindkraft.
Bild 3/3 Verksamheten på Qvantenburgs säteri i Mellerud bestod förutom grisar av skog och vindkraft. FOTO: Janne Andersson

Sören Kvantenå engagerade sig i dåvarande Scan Väst i slutet av 1980-talet. Han drev en större slaktgrisproduktion på Qvantenburgs säteri i Mellerud och startade så småningom Dalslandsgris AB för att bli självförsörjande på smågrisar.

När Scan Väst fusionerade och blev 1994 en del av Scan Farmek fortsatte Sören Kvantenå sitt arbete i styrelsen. 1999 följde den slutliga fusionen när Swedish Meats bildades och där valdes han 2001 till ordförande. Genom det mandatet tog han också plats i LRFs riksförbundsstyrelse.

En tuff tid i kooperationen

– Sören visade stor lojalitet och ställde upp i en tuff tid. Man ska veta att det under de här åren kunde gå hårt till på bondemötena, säger vännen och tidigare styrelsekollegan Lars-Göran Pettersson.

Flera personer vittnar om att Sören Kvantenå var en driven entreprenör och duktig grisproducent och att han egentligen inte urtypen av person som engagerade sig i föreningssammanhang.

Stor energi och kunskap

– Han hade hela tiden ett tydligare fokus på lönsamhet än de flesta andra. Till sin personlighet var han lite bullrig och tog plats men med ett väldigt gott hjärta, säger Lars-Göran Pettersson.

Sören Kvantenå beskrivs som en person med stor energi och en gedigen kunskap om svenskt lantbruk. Han var snabb att sätta sig in i olika frågor och att analysera dem.

Drev på försäljningen

– Sören var duktig på att planera och kom som ordförande alltid väl förberedd. Grunden till hans engagemang var hela tiden att måna om lönsamheten i svenskt lantbruk, säger Håkan Carlsson, tidigare grisproducent och vice ordförande i Swedish Meats.

Under 2000-talet arbetade Sören Kvantenå med att försöka få rätsida på slakterikooperationens dåliga ekonomi. Han kom att bli drivande för beslutet att sälja verksamheten, alltså Scan AB, till finska HK Ruokatalo.

Lämnade styrelsen

Det röstades igenom med minsta möjliga marginal och därefter valde Sören Kvantenå att lämna styrelsearbetet.

Intervjuad några år senare medgav han att försäljningen inte hade gett de effekter han hade hoppats på. Det illustrerades av att det egna familjeföretaget 2009 av rent ekonomiska skäl lämnade Scan och skrev avtal med Skövde Slakteri.

Även skog och vindkraft

Det var också det egna företaget, som förutom grisproduktion sysslar med skog och vindkraft, som Sören Kvantenå tillsammans med sin familj under senare år ägnade sig åt.

Sören Kvantenå blev 73 år. Han efterlämnar hustru och fyra barn med familjer.

LÄS MER: ”Jag ville att pengarna skulle till ägarna”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen