Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 augusti

Spänd väntan på hur regnet påverkar don-halten

I mitten av augusti var don-halterna i spannmål fortfarande låga. Dock är större delen av havreskörden ännu inte tagen.

 Don en giftsvamp som drabbar i första hand havre och vete. Den har framför blivit ett problem under blöta år i landets västra delar.
Don en giftsvamp som drabbar i första hand havre och vete. Den har framför blivit ett problem under blöta år i landets västra delar. FOTO: Johan Eklund

Vid avstämningen den 21 augusti hade 1 100 prover tagits i mottagningar och ute i fält för att undersöka halten av mykotoxiner i spannmål, i första hand havre. Halterna konstaterades vara mycket låga.

Samtidigt konstaterar branschorganisationen Foder & Spannmål att det sedan dess fallit omfattande regn på flera håll i landet och att en stor del av havren fortfarande är oskördad. Läget kan därmed snabbt förändras.

 Erik Hartman, VD för branschorganisationen Foder & Spannmål.
Erik Hartman, VD för branschorganisationen Foder & Spannmål. FOTO: Göran Berglund

Mjöldryga i råg

”Överlag håller skördad vara, med enstaka undantag, god kvalitet än så länge. Noteras bör dock att det i vissa regioner finns en betydande förekomst av mjöldryga i råg”, skriver Erik Hartman, VD för Foder & Spannmål, i årets första lägesrapport.

Det lagstadgade gränsvärdet för don (deoxynivalenol) är 1 250 mikrogram per kilo (1 750 mikrogram per kilo för havre) spannmål avseende livsmedelsändamål. För foderändamål finns ett riktvärde inom branschen på 8 000 mikrogram per kilo spannmål.

LÄS MER: Rejält lyft för årets skörd

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen