Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 april 2018

Fortsatt pressade priser på spannmål

Prognosmakare spår en mindre veteskörd i världen i år. Men få tror på ett större prislyft på grödan.

 Prognos för användbar produktion i EU.
Bild 1/2 Prognos för användbar produktion i EU. FOTO: Grafik: LRF Media
 Prognos för produktion och lager i världen.
Bild 2/2 Prognos för produktion och lager i världen. FOTO: Grafik: LRF Media

Det är långt till skörd i vår del av världen, men preliminära prognoser för spannmålsbalansen 2018-2019 har börjat komma. Lantbrukarna i EU väntas odla något mindre vete i år än ifjol. EU-kommissionen spår preliminärt att arealen minskar med 1,4 procent till 23 miljoner hektar. Följaktligen skrivs även produktionen av vete ned något till 141 miljoner ton. Spannmålsproduktionen totalt i EU väntas också minska.

Lägre produktion

Detsamma gäller produktionen av spannmål i världen. International Grains Council (IGC) tror på en något lägre spannmålsproduktion i världen och att lagernivån sjunker lite, främst på grund av en lägre skörd av vete.

FAKTA: Prisindex

Enligt IGCs prisindex för vete ökade priserna med en procent från slutet av februari till slutet av mars. De ökade först på grund av tillfällig oro för höstgrödorna i USA och föll tillbaka efter att regn kommit i viktiga områden.

Prisindexet för majs gick upp med 8 procent och nådde sin högsta nivå på 21 månader på grund av ökat köpintresse.

Men det är inte säkert att det får någon avgörande effekt på priserna.

– Vi kommer att fortsätta kämpa med stora lager och se pressade priser om det inte sker något rejält bakslag i produktionen. Tittar man på lager i förhållande till förbrukning så är det fortfarande skyhögt, säger Anders Pålsson, marknadsbevakare på HIR Skåne.

Goda förutsättningar

Ukraina och Ryssland, som sedan skörd har pressat vetepriserna på exportmarknaden med sina stora volymer, har dessutom börjat rapportera om en skonsam vinter för grödorna och att förutsättningarna för årets odling är goda så här långt.

”Vettigt att prissäkra”

Just nu är priserna på ny veteskörd lite högre än på gammal och de har gått upp något.

– Det är lite bättre fart i vete just nu, men med tanke på Ryssland är det inte helt givet att det blir bättre priser om de får en stor skörd. Så det kan vara vettigt att prissäkra en del nu, säger Per-Arne Gustafsson, spannmålschef på Svenska Foder.

Lite högre pris i år

Även om exporten från Sverige går trögt så gynnar valutakursen den just nu.

– Det är inte säkert att det är likadant i höst, säger Per-Arne Gustafsson.

Hur priserna blir är en gissningslek, men utifrån vad som är känt nu tror han på några öre högre snittpriser på vete den här säsongen än förra.

”Ta chansen”

Tillfällig oro i marknaden kan leda till prisuppgångar och möjligheter till prissäkring.

– De kan komma beroende på väder och politik. Då finns chanser att säkra upp ganska bra priser inför skörden på en del av sin volym. Det gäller att ta chanserna när de kommer, säger Anders Pålsson.

”Konsumtionen ökar inte”

Generellt tror han dock på en lägre prisbild som det nya normalläget med priser runt 3-3,20 kronor per kilo för raps, 1,40-1,50 kronor per kilo för vete och 1,50-1,60 kronor per kilo för maltkorn.

– Det är nog prisnivåer vi kan få leva med, som vi måste anpassa oss till och skapa lönsamhet på. För konsumtionen ökar inte så mycket och produktionen har lyckats hålla jämna steg med konsumtionsökningen.

”Behöver inte ha bråttom”

Kenneth Normark, spannmålsansvarig på BM Agri, konstaterar prisskillnaden mellan ny och gammal skörd av vete borde hjälpa till att lyfta gammal skörd förr eller senare.

– Man behöver inte ha bråttom att sälja gammal skörd för jag kan tänka mig att någon gång ska gammal och ny skörd glida ihop litegrann. Sista ordet är inte sagt om den gamla skörden. Om kommande skörd signalerar ett högre pris så bör det kunna hjälpa upp det kvarvarande.

LÄS MER: Kan vara läge att prissäkra maltkorn

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen