Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 januari

Spara till pensionen – omöjligt för många

Pensionsspara? För många lantbrukare är det mer dröm än verklighet, tycker Ingemar Carlsson, lantbrukare i Kyrkås i Västergötland.

Men 26-årige Hans Säfström i Gagnef har redan börjat.

 Ingemar Carlsson har inte råd att pensionsspara.
Ingemar Carlsson har inte råd att pensionsspara. FOTO: Jonas Lindstedt

”Pensionsspara i fonder, några hundra tusen kronor är ett bra mål”. Så heter det ibland.

– Några hundratusen har jag tyvärr inte i fonder. Det händer att jag skrattar åt det men det är inget glädjeskratt, säger Ingemar Carlsson, lantbrukare.

Tvingades sälja

När kassaflödet blev för lågt och skulderna för stora gick det helt enkelt inte att hålla allt flytande, än mindre pensionsspara.

– Jag tvingades att sälja större delen av gården. Det var ett svårt beslut men situationen blev ohållbar, säger han.

Upptagna företagare, som lantbrukare är, tänker för lite på pension, tycker han.

 Ingemar Carlsson.
Ingemar Carlsson. FOTO: Jonas Lindstedt

Sparar i fonder

Göran Hillbom är delstidsbonde och har sparat sedan han var ung, men fonderna har inte växt riktigt som han hade hoppats.

Han är lantbrukare i Tärnsjö i Norduppland och jobbar dessutom på ett bussbolag. Han började fondspara när han var 20 år, några hundralappar i månaden via sitt försäkringsbolag och senare också i eget fondsparande.

– Men fonder har ju en tendens att gå ner så fort man köper in sig i dem, säger han och skrattar lite.

 Göran Hillbom.
Göran Hillbom. FOTO: Privat

Spara en tiondel

En bra tumregel kan vara att sätta undan cirka en tiondel av lönen till pensionssparande. Men Göran Hillbom är skeptisk.

– Grundproblemet är väl att det inte lönar sig särskilt bra att vara lantbrukare i Sverige, inte att lantbrukarna inte är bra nog på att spara, tycker han.

Säljer inte gården

Gården är ingen pensionsförsäkring för Göran Hillbom. Släkten har haft gård i trakten sedan 1600-talet. Att sälja hela eller delar av den, det finns inte på kartan.

– Visst, det vore väl skönt att bara sälja allt och få miljoner på fickan. Men jag har en dotter som kanske vill ta över. Vi får se, jag kanske kör lite buss på deltid efter 65.

 Hans Säfström.
Hans Säfström. FOTO: Privat

Sparar tusenlappar

Bara 26 år gammal har Hans Säfström börjat pensionsspara. Och det ordentligt.

– Jag lägger undan ett par tusen i månaden, säger han.

Hans Säfström i Gagnef hyr ut sig själv som arbetskraft till lantbrukare. Han tar ut 17 000 i månaden, varav 2 000 går till ett långsiktigt sparande via ett försäkringsbolag.

Gillar långsiktighet

Att pensionsspara alls, allra minst så pass mycket av en inte jättehög inkomst, det är det inte många under 30 som gör. Men Hans Säfström är inte frestad att bränna av sparpengarna på något skoj. Han säger att han är en sådan som källsorterar och kör hundra procent biobränsle och tar hand om släktens gård.

– Långsiktighet, det har jag fått från min pappa, han är en klok man i mina ögon, säger Hans Säfström, som också tycker att man ska lära av andras misstag.

– Jag vill inte leva på existensminimum under pensionen.

Mycket pengar

Man kan enkelt räkna ut att 2 000 i månaden, som kanske kan blir mer efterhand som Hans Säfströms inkomster ökar genom livet, det kan bli rätt mycket pengar när det väl är dags för pension.

– Jämnåriga har sagt att ”jaha, då har du en massa pengar när du är gammal, men då kanske du inte har ork att använda dem själv”. Ja, än sen, svarar jag, då ger jag det gärna till mina barn eller barnbarn.

Gården ska gå i arv

Det är lätt att tro att investeringar höjer värdet på gården lika mycket som investeringen. Men det stämmer ofta inte alls. Det är Hans Säfström medveten om. Om han får ytterligare pengar över tänker han satsa det på skog.

– Maskiner förlorar i värde men skog och mark finns det alltid ett värde i.

Släktgården i Gagnef ingår inte i sparplanerna.

– Nej, nej, den får mina barn ta över i så fall.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen