Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 maj 2019

Sparrisodlare hårt drabbade av nattfrost

Maj månads inledande nattfrost har slagit hårt mot flera svenska sparrisodlare.

– Det är en fullständig katastrof för oss. Det blir ett stort skördebortfall, säger Mia Jonson, Lilla Labäck, Lidköping.

 Några dygn efter köldnatten konstaterar Mia Jonson, Lidköping, att sparrisen klarat sig sämre än väntat. Skördebortfallet beräknas bli mellan 300 000 och 500 000 kronor.
Några dygn efter köldnatten konstaterar Mia Jonson, Lidköping, att sparrisen klarat sig sämre än väntat. Skördebortfallet beräknas bli mellan 300 000 och 500 000 kronor. FOTO: Eva Westin

Den tidiga värmen gjorde att sparrisproduktionen var i full gång när nattfrosten slog till.

– Vi befarade inte att det skulle bli så illa, så vi vidtog inga åtgärder, säger Mia Jonson.

Levererar till 30 restauranger

Tillsammans med sin man, Janne Nilsson, odlar hon ekologiska grönsaker till ett 30-tal toppkrogar, främst i Stockholm och Göteborg.

– Sparrisen är vår största och tidigaste inkomst. Den ska betala alla de första kostnaderna som kommer på våren som utsäde och gödsling, säger hon.

 Knopparna vid markytan har frusit och måste skäras bort för att ny tillväxt ska genereras.
Knopparna vid markytan har frusit och måste skäras bort för att ny tillväxt ska genereras. FOTO: Eva Westin

Två veckors skörd förstörd

Minusgraderna natten mellan den 2 och 3 maj innebär att upp till två veckors sparrisskörd uteblir. Det ger ett inkomstbortfall på 300 000 – 500 000 kronor. Produktionen var igång sedan en vecka när nattkölden kom. På Lilla Labäck skördas under högsäsong cirka 300 kilo grön sparris per dag.

– Jag är förvånad över att den tog så mycket skada som den gjorde. Jag funderar på om det hör ihop med torkan. Jag tror att plantorna är försvagade så att de inte orkar stå emot, säger Mia Jonson.

300 kilo borta

De 300 kilo som skulle ha skördats direkt efter frostnatten blev till stor del förstörda. Mia Jonson har ändå försökt ta vara på så mycket som möjligt. Det normala kilopriset för färsk sparris ligger på 130-200 kronor. Den frostskadade sparrisen säljs för ungefär hälften. Lilla Labäcks stamkunder ställer upp genom att köpa andrasortering, som exempelvis kan användas till soppa.

– Våra kunder stöttar oss genom att köpa så mycket de kan. Även om det inte är kvalitet för en stjärnkrog.

 Linhalmsbalar skyddar mot vinden, men kan också spridas på fälten och eldas för att skydda mot nattfrost.
Linhalmsbalar skyddar mot vinden, men kan också spridas på fälten och eldas för att skydda mot nattfrost. FOTO: Eva Westin

Knopparna frusna

Men utöver dagskörden efter köldnatten, har också i stort sett alla knoppar vid jordytan frusit, vilket gör att bortfallet blir betydligt större. De säsongsarbetare som skulle ha skördat sparris, får istället skära bort de frusna knopparna för att ny tillväxt ska genereras.

– Det är en massa extraarbete och en kostnad i sig, säger Mia Jonson.

Sparrisen klarar normalt någon minusgrad. Det som hände på Lilla Labäck var att temperaturen oväntat sjönk till -3 grader. Andra år har Mia Jonson förebyggt frostskador genom att elda linhalmsbalar på fälten, frostskyddsbevattna, köra med kultivator för att få upp jordvärme eller sätta upp byglar och täcka med tunnelplast.

– Den här gången chansade vi och hoppades att det inte skulle gå under nollan. Det är ett enormt arbete att försäkra sig mot en frostnatt och vi klarar inte hur många vakna nätter och hur mycket jobb som helst.

 Lilla Labäck har specialiserat sig på ekologiska primörer och bladgrönt till toppkrogar. I växthuset frodas allt från italiensk agretti till cornichongurka och vattenspenat. Även om riskerna sprids med många grödor är ändå sparrisen enskilt den ekonomiskt mest betydelsefulla.
Lilla Labäck har specialiserat sig på ekologiska primörer och bladgrönt till toppkrogar. I växthuset frodas allt från italiensk agretti till cornichongurka och vattenspenat. Även om riskerna sprids med många grödor är ändå sparrisen enskilt den ekonomiskt mest betydelsefulla. FOTO: Eva Westin

Gotland också drabbat

Även sparrisodlare på Gotland har haft en tuff inledning på säsongen med nattemperaturer på ned till – 6 grader.

– All sparris har gått hädan här också. Läget är detsamma på Gotland, säger Karin Andersson, vd på Ryftes grönsaker, Visby.

Mia Jonson hoppas nu på regn och en varm fortsättning på våren så att sparrisen återhämtar sig så fort som möjligt.

– Vi har varit jätteledsna och undrat om vi ska klara ett år till. Men man får ju bara resa sig och acceptera läget. Det är bara att jobba på.

FAKTA: Lilla Labäck

Ägare: Mia Jonson och Janne Nilsson.

Anställda: 5-6 personer under säsong.

Areal: 12 hektar, varav 1,5 hektar sparris.

Produktion: Odling av primörer, främst till finkrogar, gårdsbutik.

LÄS MER: ”Det är viktigt att förstå hur flyktig konsumenten är”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen