Sprängört farlig vid torka
Sprängörten ar en av de farligaste växterna vi har. När det nu är torka i betesmarkerna kan den bli ett ännu större hot mot betesdjuren.
Den farliga växten sprängört växer vid vattendrag i hela landet, utom i fjällen. Den är vanligast i södra och mellersta landet och växer särskilt vid dyiga och leriga stränder vid näringsrika sjöar, vattendrag, diken och strandkärr. När den blommar under sensommaren påminner den lite om hundkex, vilket kan göra att den blir plockad som blomma.
Bör vara uppmärksam
Djurägare bör vara uppmärksamma på örten, speciellt om det blir torrt i betesmarkerna. När det råder torka och betet blir mindre äter betesdjuren växter som de annars skulle ha ratat och växter längre ut i vattenbrynet.
Förgifta vattnet
Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan betesdjur som kor, får, getter och även hästar tycka att sprängörtens rötter smakar gott och äta upp dem.
Finns det gott om sprängört kan djuren trampar sönder rötterna så att växtsaften läcker ut och förgiftar även vattnet.
Symptom kommer snabbt
För några år sedan dog en tvåårig tjur efter att ha ätit av växten och SVA gick då ut med varningar. Rekommendationen är att man gräver upp, torkar och bränner bestånd av sprängört. Alternativt kan växten stängslas bort.
För det djur, eller människa, som har ätit av växten kommer symptomen ofta inom en halvtimme. Djuret får bland annat kramper och andningsförlamning som kan leda till döden. Oftast hinner djuret inte få någon behandling.
Sprängört (Cicuta virosa)
Växten är mycket giftig. Speciellt roten innehåller cicutoxin.
Förtäring kan innebära livsfara, även små mängder kan ge allvarlig förgiftning.
Dödsfall har inträffat vid förväxling med ätliga rötter.
Rotstocken och nedre delen av stjälken är ihåliga med tvärväggar och innehåller en gulaktig, oljig växtsaft, där giftet är koncentrerat.
Sprängört växer vid stränder, vattendrag eller på fuktiga ställen. Blommar på sensommaren. Roten kan bli lättåtkomlig vid t ex grävning eller torka.
Symtom: Kan komma plötsligt, inom en halvtimme, med kraftig salivavsöndring, magsmärtor, kräkningar, diarré, ihållande kramper, medvetslöshet och andningsförlamning.
Vid förtäring: Ge medicinskt kol, kontakta Giftinformation och genast till sjukhus.
Giftinformationscentralen
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.