Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 augusti 2018

Stabila nivåer av växtskyddsmedel inom EU

Användningen av växtskyddsmedel håller sig huvudsakligen inom lagen och majoriteten av proverna i en EU-undersökning visar på små förekomster i livsmedel som säljs i EU-länderna.

FOTO: RioPatuca / Alamy

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, European Food Safety Authority, har släppt siffror som visar att växtskyddsmedel och bekämpningsmedel finns i små förekomster i många EU-länder. Mer än 96 procent av alla prover som har samlats in hade halter av växtskyddsmedel som låg under de lagenliga nivåerna och 51 procent hade inga spårbara värden. Rapporten avser alla medlemsstater, samt Island och Norge pch provtagningarna gjordes 2016.

Ökande nivåer

I 2015 års undersökning låg 97,2 procent av proverna inom lagens gränser och 53,3 procent hade inga spårbara värden. Skillnaden beror enligt EFSA på att kloratrester inkluderades i kontrollerna för första gången i mätningar och kontrollprogram under det år som rapporten avser, 2016. Totalt har 84 657 prover för 791 växtskyddsmedel analyserats i årets undersökning.

– Liksom under tidigare år, visar rapporten på höga nivåer av lagefterlevnad vad gäller livsmedel inom EU, säger Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet i en skriftlig kommentar.

Högre nivåer utanför EU

De lagliga gränserna överskreds för 2,4 procent av alla produkter från EU och det inre ekonomiska samarbetet, men för produkter från utanför EU låg siffran på 7,2 procent.

Rapporten finns nedladdningsbar här.

LÄS OCKSÅ: Bayer överklagar dom om neonikotinider

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen