Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 februari 2019

Stabilt resultat för Ica

Ökat intresse för lokal- och svenskproducerade varor bidrar till att medvinden för eko har mojnat, konstaterar Ica. Bolaget redovisar ett stabilt resultat för 2018 och föreslår höjd utdelning.

 Ica redovisar ett stabilt resultat men även för dem bromsar den ekologiska försäljningen in.
Ica redovisar ett stabilt resultat men även för dem bromsar den ekologiska försäljningen in. FOTO: Johannes Erlandsson

Utvecklingen för försäljning av ekologiska produkter inom Ica följer den avmattningstrend på den svenska marknaden som Ekoweb beskrev i sin årliga rapport nyligen och som dagligvarukonkurrenten Axfood vidimerade i bokslutet tidigare i veckan.

Minskning av eko

För Icas del uppgick det totala försäljningsvärdet av ekologiska varor under året till cirka 6,3 miljarder kronor för rullande 12 månader, att jämföra med cirka 6,5 miljarder kronor föregående tolvmånadersperiod.

E-handel ökade

Butiksförsäljningen av miljömärkta, ekologiska och etiskt märkta produkter i Ica Sveriges centrala sortiment minskade under 2018 med 3 procent jämfört med föregående år.

På helårsbasis ökade Ica Sveriges e-handel med mat med 42 procent.

Klimatneutrala 2020

Icas mål är att verksamheten ska vara klimatneutral till 2020. Bolaget pekar i hållbarhetsrapporten på att det krävs anpassning till att marknaden för förnybara bränslen är i förändring och utlovar presentation av en långsiktig bränslestrategi under första halvåret i år.

Ökade omsättning

Icakoncernen ökade enligt bokslutet nettoomsättningen under 2018 med 5,4 procent till 115 354 miljoner kronor (109 408). Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster var 4 651 miljoner kronor (4 642).

Icagruppens styrelse föreslår en utdelning på 11,50 per aktie (11,00)

LÄS MER: Eko och vego bromsade in hos AxfoodTorkan slog mot Lantmännens resultatEko ökade mindre än väntat – nu är vego i fokus

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen