Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 april 2018

Stad och land behöver varandra

Det är lätt att peka på problem men svårare är att komma fram med lösningar som faktiskt kan fungera. För att hela Sverige ska leva behövs nya samtal, skriver LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i veckans krönika.

 Palle Borgström, förbundsordförande LRF.
Palle Borgström, förbundsordförande LRF.

Frågan om stad och land verkar segla upp som en het fråga inför höstens val för alla politiska läger. I mars skrev jag en debattartikel i Dagens Nyheter där jag lyfte frågan om hur vi ska få hela Sverige att fungera när vi har en ökad urbanisering och en landsbygd som har blivit satt på undantag.

Vi ser att medier och den politiska makten blir allt mer centrerad till storstäder. Det blir städerna som sätter normerna för och beskrivningen av hur samhället fungerar. En studie från Södertörns högskola visar till exempel att landsbygden främst bevakas när det är problem – brott som begåtts eller nedläggning av företag. Inte när det händer positiva saker.

Historisk sett har vi flyttat dit jobben finns, nu flyttar vi till det liv vi vill leva. Det betyder att för att en storstadsbo ska flytta ut på landsbygden måste hen uppleva att samhället erbjuder en rimlig servicenivå i form av sjukvård, skola, vägar och annat. Hen måste också uppleva att det går att konsumera dit man flyttar förutom naturupplevelser – affärer, restauranger, idrottsklubbar, teatrar, konsthallar. Konsumtionen bidrar till att skapa det liv man vill leva. En hög lön räcker inte för att få en hyrläkare att stanna och ta med sig sin familj till orten där hen jobbar.

Det är lätt att vara kritisk och peka på problem, så även i frågan om stad och land. Det svåra är att komma fram med lösningar som faktiskt kan fungera. Här har vi inte svaret. Vi vet inte hur vi på riktigt ska få hela Sverige att leva. LRF kommer därför att bjuda in till samtal med, för oss nya, forskare och beslutsfattare för att få försöka ta fram nya förslag där stad och land kan gå hand i hand och inte stå emot varandra.

Själv trivs jag på landsbygden och vill fortsätta bo där. Ibland tänker jag att det vill nog betydligt fler än vad som faktiskt gör det. Det skrivs ju inte några drömmande artiklar om människor som lämnade landsbygden för att bo i en trång tvåa med andrahandskontrakt och lång pendling till jobbet. Artiklarna går i andra riktningen. Om människor som lämnar staden.

Det är vi lantisar som lever drömmen – inte tvärtom.

Palle Borgström

Förbundsordförande LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen