Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 januari 2018

Facebook stängde av Staffan Danielsson

Under ett dygn var riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) avstängd från att göra inlägg och kommentarer i grupper på Facebook. Själv vet han inte varför.

 Staffan Danielsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, fick inte göra inlägg och kommentarer eller gå med i olika grupper på Facebook. Han har inte fått någon förklaring till orsaken.
Staffan Danielsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, fick inte göra inlägg och kommentarer eller gå med i olika grupper på Facebook. Han har inte fått någon förklaring till orsaken. FOTO: Tomas Magnusson

Vid lunchtid i onsdags meddelade Facebook att Staffan Danielsson under en veckas tid inte får gå med i eller göra inlägg och kommentarer i olika grupper. I beskedet han fick lämnades ingen förklaring om orsaken.

”Jag är säkert en av riksdagens mest aktiva ledamöter i sociala medier på blogg, Facebook och Twitter. Jag uppskattar dialogen med andra och hoppas de gör detsamma”, skriver Staffan Danielsson i sin blogg.

Restriktioner

Han är aktiv i en mängd Facebook-grupper som han själv administrerar eller medadministrerar, däribland Svensk lantbruks- och livsmedelsdebatt, men delar och kommenterar också flitigt i andra grupper.

”Min avstängning kan kanske ha koppling till att man inte samtidigt ska diskutera samma fråga genom samma inlägg i olika grupper. Varför inte, är inte det en av själva poängerna med Facebook? Det är ju då det blir spänst med olika infallsvinklingar”, skriver Staffan Danielsson i bloggen.

Hans egen tidslinje på Facebook fungerade fortfarande men det framgår av kommentarer att vissa inte har kunnat dela det Staffan Danielsson har postat. När Land Lantbruk testade att dela fungerade det dock.

Ingen förklaring

”I dag var det Staffan Danielssons tur att bli tystad. Vi kan därmed konstatera att inte ens de mest sansade av riksdagsledamöter är skonade från censurens vassa kniv!” kommenterar en av hans drygt 1 600 Facebook-vänner.

Bland kommentarerna spekuleras det i varför Facebook valde att begränsa Staffan Danielssons möjligheter att delta i debatten. En del sammanknippar det med hans engagemang i åldersbedömning av asylsökande, andra med att han har stöttat den terroriserade minkuppfödaren i Falkenberg.

”Jag har skrivit flera inlägg om yttrandefrihet, åsiktsfrihet och vilken slippery slope som finns på Facebook nu. Vänsteraktivister och andra aktivistnätverk sitter och hånler med fingret på anmälningsknappen. Andra ska rätta in sig i ledet, acceptera deras narrativ eller tvingas hålla käften”, kommenterar en annan på Danielssons tidslinje.

”Tack alla som reagerat”

Avstängningen uppgavs gälla till den 17 januari. Staffan Danielsson försökte själv utan framgång kontakta Facebook för att få en förklaring till det inträffade men – lika plötsligt som den hade inträffat – upphävdes avstängningen vid lunchtid på torsdagen. Inte heller nu fick Danielsson någon förklaring.

”Kanske har jag en fördel av att vara riksdagsledamot vars ilska och upprördhet får mer spridning än för andra. Tack ändå alla som har reagerat och diskuterat denna viktiga fråga”, skriver han i sin blogg.

LÄS MER: Facebook vägrar stänga ned hatsidaExpertens råd om hatsidan: Polisanmäl

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen