Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari 2018

Stålkoncern satsar på mobil konservfabrik

För att minska matsvinnet satsar den globala stålkoncernen Tata Steel på ett nytt koncept med mobila konserveringsfabriker som kan konservera mat direkt på gården.

FOTO: Tata Steel

Idén går ut på att två lastbilar, försedda med utrustning för bearbetning och konservering, körs ut till producent.

I den ena lastbilen produceras konservburkar och i den andra lastbilen tvättas och bearbetas frukt och grönsaker för att sedan konserveras direkt på plats. Burkarna förseglas, steriliseras, kvalitetskontrolleras och förses med etiketter.

Planen är att de första mobila konserveringsfabrikerna ska tas i bruk inom tre år.

Introduceras i Indien

– I första hand kommer konceptet att introduceras i Indien. Men därefter finns inget som utesluter att det introduceras i andra delar av världen också, säger Daniel Hessel, PR-konsult, Tata Steel.

Behovet, menar han, är störst i utvecklingsländer med stora områden med svårtillgänglig landsbygd. Där kan det ta dagar bara att transportera maten till närmaste fabrik och mycket mat hinner bli dålig.

”I Indien försvinner 44 procent av all producerad mat innan den ens når konsumenterna”, säger Steven Dijkstra, marknadschef på Tata Steel Europe, i ett pressmeddelande.

Här kan du se hur konceptet är tänkt att fungera:

FAKTA: Tata Steel

Tata Steel Europe, med ståltillverkning i Storbritannien och Nederländerna, ägs sedan 2007 av den indiska stålkoncernen Tata Steel som har huvudkontor i Bombay.

Tata Steel är en av världens största stålproducenter med 75 000 anställda. Företaget levererar stålprodukter till bland annat bygg-, bil-, förpacknings-, energi- och flygindustrin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen