Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2017

Stallet för 1 800 suggor klart om ett år

Miljötillståndet är på plats och förprövningen för den första byggetappen är godkänd. De fyra västgötska grisböndernas stall för 1 800 suggor beräknas stå klart nästa år.

 Tre fjärdedelar av delägarna till Vedums Smågris AB vars jättestall nu kan börja byggas: från vänster Clas Hellström, Bo Johansson och Stefan Lundmark.
Tre fjärdedelar av delägarna till Vedums Smågris AB vars jättestall nu kan börja byggas: från vänster Clas Hellström, Bo Johansson och Stefan Lundmark. FOTO: Øyvind Lund

I morgon sprängs 9 000 ton berg i Södra Lundby utanför Vedum på Varaslätten för att ge plats för ett av de största suggstallen som byggts i Sverige. Grävarbeten har varit i gång sedan ungefär en månad.

– Nu är det inget som ska kunna stoppa det här. Så sent som i går fick vi förprövningen för den första byggetappen godkänd, konstaterar Bo Johansson, en av fyra delägare i Vedums Smågris AB.

Syftet med satsningen är att förse delägarna med smågrisar från en och samma anläggning med senaste teknik och stordriftsfördelar.

Ställda inför risken att behöva en vattendom har delägarna beslutat att dra fram kommunalt vatten till stallet men också borra en egen brunn för att ha en reserv. All upphandling är gjord och Bo Johansson tycker att kostnaderna har hållits på en rimlig nivå.

– Vi kommer att bygga så fort det går och vi räknar med en första grisning någon gång i augusti–september 2018, säger han.

Miljötillståndet gäller för 1 800 platser för suggor och betäckta gyltor samt därutöver 1 040 platser för smågrisar äldre än tolv veckor och för obetäckta gyltor över 30 kilo. Den beräknade årsproduktionen är 42 000 smågrisar.

Vedums Smågris AB kommer att använda Nedaps transpondersystem för individuell utfodring. Det används även av Alkvetterns suggring i Värmland men till skillnad från där kommer Vedumsstallet att ha torrutfodring. Inredningen levereras av Jyden och foder- samt gödselhanteringen av Svea Agri.

Övriga delägare i bolaget är Clas Hellström, Lidköping, Stefan Lundmark, Vedum, och Sören Nyman, Vårgårda.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen