Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juni 2018

Stark produktivitet för svenskt jordbruk

Svenska bönder har minskat sin klimat- och miljöpåverkan samtidigt som produktiviteten är bland de högre i EU. Det visar en ny rapport.

Produktiviteten i Sverige är högre än EU:s genomsnitt. Sverige och är ett av få EU-länder som ökat lantbruksproduktionen och samtidigt minskat som miljö- och klimatinverkan. Det visar den internationella organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklings, OECD, rapport som utvärderat jordbrukets och livsmedelssektorns innovationssystem.

Tuff konkurrens

Bakom produktivitetstillväxten och det mer klimatsmarta jordbruket ligger stora strukturförändringar. Konkurrensen på marknaden har blivit hårdare samtidigt som utvecklingen gått mot mer storskaligt och effektivt brukande.

Svenskt i topp

Av länderna i rapporten är det få som lyckats minska sin påverkan på miljö och klimat utan att produktionen minskat. Svenska bönder däremot har både minskat utsläppen av växthusgaser samt blivit mycket effektivare i sin användning av energi, vatten och gödningsmedel. Växtodlingen har minskat användningen av kväve och fosfor och samtidigt ökat produktionen.

Kan bli bättre

OECD har också tagit fram rekommendationer för ökad produktivitet på ett hållbart sätt. Bland annat anser organisationen att arbetet med livsmedelsstrategin bör accelerera för att möta behovet av kunskap och innovationer i livsmedelskedjan. Skriver Jordburksverket i ett pressmeddelande.

Läs rapporten här.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen