Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 december 2018

Starkt stöd för svenskproducerad mat

Närmare 90 procent av konsumenterna kan tänka sig att lägga en extra slant på svenskproducerad mat. Hos drygt 40 procent har betalningsviljan ökat efter sommarens värme och torka.

 En stor majoritet bland allmänheten kan tänka sig att betala extra för mat som har producerats i Sverige.
En stor majoritet bland allmänheten kan tänka sig att betala extra för mat som har producerats i Sverige. FOTO: Mostphotos

Resultaten framgår av en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Landshypotek bank. De ligger i linje med bilden i tidigare liknande undersökningar under hösten.

Extra kronor på svenskt

Totalt 89 procent av de svarande i Novusundersökningen uppger att de absolut eller delvis kan tänka sig att betala mer för svenskproducerad mat.

För kött, mejerivaror samt frukt och grönsaker producerade i Sverige är 66-68 procent beredda att betala upp till 25 procent mer, medan 12-13 procent är beredda att betala upp till 50 procent mer.

Förändring efter torkan

Novus har ställt frågan om betalningsviljan för svenskproducerade livsmedel har förändrats på grund av sommarens torka. 13 procent svarade att den har ökat mycket och 31 procent att den har ökat något. För drygt hälften, 52 procent, har betalningsviljan inte ökat.

Undersökningen genomfördes i oktober i år via 1 024 webbintervjuer.

LÄS MER: Årets potatisskörd sämre än missväxtårens

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen