Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2019

Startstödet från EU till unga jordbrukare ger resultat

Det är markant fler under 40 år som väljer att bli lantbrukare än bland de som har fyllt 41, visar en forskningsstudie.

– Vi drar slutsatsen att det är på grund av EU:s startstöd till unga lantbrukare, säger Martin Nordin, utredare vid Institutet för livsmedelsekonomisk analys, AgriFood.

 Martin Nordin, utredare vid Institutet för livsmedelsekonomisk analys, AgriFood och knuten till Lunds universitet.
Martin Nordin, utredare vid Institutet för livsmedelsekonomisk analys, AgriFood och knuten till Lunds universitet. FOTO: Lunds universitet

I en hittills opublicerad rapport studerar Martin Nordin och kollegan Ida Lovén om startstödet på 250 000 kronor från EU till lantbrukare som inte fyllt 40 år gör att fler unga blir lantbrukare. Och resultatet pekar mot att så är fallet. 

– Man ser ett stort hopp där betydligt fler blir lantbrukare innan de fyllt 40 jämfört med efter. Det kan exempelvis vara en son som jobbat som lantbrukare, men som nu tar steget och tar över, säger Martin Nordin. 

Väntat enligt forskarna

Resultatet av studien var enligt utredaren själv ganska väntat. 

– Har man ett sådant här regelverk så påverkar det troligen. Sedan kan man gå vidare och titta på om det här har någon påverkan på inkomst också. När man tar över ett jordbruk så kan inkomsten falla markant på grund av investeringar och dylikt. Man kan tänka sig att det här stödet bidrar till att ens inkomst utvecklas bättre än om det inte fanns, säger Martin Nordin.

Inte bara pengar

Men det behöver inte alltid handla om pengarna som anledning till att ett jordbruksföretag får bättre förutsättningar att klara sig, tror Martin Nordin.

– Man ska ju komma in med en affärsplan vid ansökningen. Det kan nog göra att man tvingas tänka över sin egen situation och hur verksamheten ska se ut, säger han.

 – Man ser ett stort hopp där betydligt fler blir lantbrukare innan de fyllt 40 jämfört med efter. Det kan exempelvis vara en son som jobbat som lantbrukare, men som nu tar steget och tar över, säger Martin Nordin. 
– Man ser ett stort hopp där betydligt fler blir lantbrukare innan de fyllt 40 jämfört med efter. Det kan exempelvis vara en son som jobbat som lantbrukare, men som nu tar steget och tar över, säger Martin Nordin.  FOTO: Istock

FAKTA: Startstöd

– Den som är under 40 år och vill starta/har startat eller ta över ett jordbruks-, trädgårds-, eller rennäringsföretag kan söka.

– De 250 000 kronorna är en startpremie som syftar till att underlätta för unga att starta en verksamhet eller att genomföra ett ägarskifte.

– Den sökande får inte ha varit etablerad företagare inom ovan nämnda genrer i mer än 24 månader. 

– En affärsplan på högst fem år måste göras. 

Senast nio månader efter att beslutet om stödet tagits måste aktiviteterna i affärsplanen genomföras. 

Källa: Jordbruksverket

Mer om startstödet hittar du på Jordbruksverket.se.

LÄS MER: Unga blir utan startstödLÄS MER: Här är stöden du kan söka

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen