Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 december 2018

Statsbidrag för solceller halveras nästa år

Det statliga stödet för solceller minskas radikalt i den nya statsbudgeten. I dag kan man få 30 procent av kostnaden i bidrag, men det halveras till 15 procent nästa år.

 I Moderaternas och KD:s budget halveras det statliga investeringsstödet för solceller.
I Moderaternas och KD:s budget halveras det statliga investeringsstödet för solceller. FOTO: Ben-Schonewille

För den som tänkt installera solceller på sitt tak är det bråttom om man vill utnyttja det statliga stödet som ger 30 procent i bidrag. Nästa år kommer nämligen det statliga investeringsstödet att halveras till 15 procent, som en effekt av den nya statsbudgeten.

Moderaterna emot subventionen

I år går det ut drygt en miljard kronor i investeringsstöd, men det blir minskat med hälften nästa år, 535 miljoner. Det är främst Moderaterna som ogillat subventionerna.

– Vi tycker att alla energislag ska klara sig på egna meriter, säger Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna, till Ekot.

Rot-avdrag kan utnyttjas i stället

Lika många kan fortfarande ta del av stödet nästa år, men får alltså bara hälften i bidrag. Men enligt Moderaternas Lars Hjälmered kan enskilda personer ta del av rot-avdraget i stället. Man kan även få skattereduktion när man har egenproducerad el.

Solenergiproduktionen ökar

Solenergi står i dag för bara ett par promille av den totala elproduktionen i landet, men ökar snabbt. Effekten av solenergi kommer mer än tiofaldigas 2014-2019 enligt beräkningar av Energimyndigheten.

LÄS ÄVEN: Solcellsanläggningarna ökar rejält

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen