Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2019

Stefan Kylén har gått den långa vägen

SKÖVDE.

Från och med februari tar Stefan Kylén över som VD för Skövde Slakteri. Han har gått den långa vägen och arbetat inom branschen i hela sitt yrkesliv.

 Stefan Kylén tar från och med februari över som VD för Skövde Slakteri. Han har tidigare varit produktionschef sedan 2011.
Stefan Kylén tar från och med februari över som VD för Skövde Slakteri. Han har tidigare varit produktionschef sedan 2011. FOTO: Göran Berglund

Sedan Ove Konradsson lämnade VD-posten sommaren 2016 har ägaren Tommy Ögren halvt på distans haft VD-rollen för Skövde Slakteri. Nu står det klart att det blir nuvarande produktionschefen Stefan Kylén, 48, som tar över.

– Jag kände inga större tveksamheter när jag fick frågan. Eftersom Tommy inte har kunnat vara här varje dag i veckan har jag också blivit mer och mer involverad i ledningen av företaget, säger Stefan Kylén.

Tror på intern rekrytering

Tommy Ögren har låtit beslutet växa fram och har efterhand blivit allt mer övertygad om att slakterier med internt rekryterade chefer är de som klarar sig bäst.

– Stefan vet hur allt fungerar och ingen kan slå honom på fingrarna där. Han har drivit på så att vi ökar slakten. Sedan har han varit med mig ute på gårdarna det senaste halvåret och visat att han kan tala med bönder på bönders vis. Det är det viktigaste av allt, säger Tommy Ögren.

 Tommy Ögren, ägare till Skövde Slakteri, har blivit allt mer övertygad om att en intern rekrytering av VD är det bästa.
Tommy Ögren, ägare till Skövde Slakteri, har blivit allt mer övertygad om att en intern rekrytering av VD är det bästa. FOTO: Göran Berglund

Officiellt byte i februari

Det officiella bytet av VD sker i februari. Stefan Kylén har varit produktionschef på slakteriet sedan 2011 men har ända sedan i våras börjat arbeta med gårdskontakter.

– På det viset kommer det nog inte som en överraskning. Just arbetet ut mot bonden blir det nya för min del och naturligtvis att ha det övergripande ansvaret, säger han.

Har gått den långa vägen

Stefan Kylén sommarjobbade redan som 15-åring på slakteriet i Håkantorp utanför Vara.

– Min brors kompis fixade in mig. Jag fick skrapa grisar, skära av fötter och lasta. Knappast saker man skulle sätta en 15-åring på i dag, säger han med ett leende.

Kom från Scan

Han hade planer på att utbilda sig till bagare men valde under den livsmedelstekniska gymnasieutbildningen i Skara att hålla fast vid inriktningen mot slakteri. Efter sommarjobb på Scan i Skara blev Stefan Kylén kvar och gick den långa vägen från slakt och styckning till att bli arbetsledare för slakten av boskap, lamm och suggor.

När Scan la ned slakten i Skara arbetade en tid med kvalitetsgodkännanden för export till USA innan han 2011 i likhet med annan Scanpersonal tog steget över till Skövde Slakteri där han hela tiden jobbat som produktionschef.

Full fart på grisslakt

– Det är inte samma företag nu som när jag kom. Framför allt har vi vuxit i förädlingen och styckar mycket mer, konstaterar Stefan Kylén.

Efter att Skövde Slakteri innan sommaren tog över Moab som kund från Dahlbergs Slakteri har grisslakten ökat till att nu gå mot full kapacitet. Det innebär också press på att ta in mer grisar i tider när uppfödarna vill ha bättre betalt.

Planerar att bygga ut

– Det är en balansgång hur mycket det går att höja. Men jag kan säga så mycket att förhandlingarna är inget läggspel…

Skövde Slakteri projekterar för utbyggnad av styckning och förädling med byggstart någon gång 2020. Man kommer att få ta över en del av den grisstyckning som ska flyttas från slakthusområdet i Stockholm. Den nya delen är troligen i drift under 2021.

Finns nära verksamheten

Innan dess installeras en ny skjutbox för nötboskap som ska göra avlivningen säkrare.

– Det som är lite av charmen att arbeta på ett mindre privat slakteri är hur nära verksamheten man kommer. Det trivs jag med, säger Stefan Kylén.

LÄS MER: Ser slutet som VD för Skövde Slakteri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen