Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 februari 2019

Kommunens beslut: Stirrande getter måste flytta

Tre stirrande getter vid frukost blev för mycket för grannarna till en gård i Värmland. Nu har Säffle kommun bestämt att getterna ska flyttas.

 Tre stirrande getter vid frukost irriterade grannarna till en gård i Värmland.
Tre stirrande getter vid frukost irriterade grannarna till en gård i Värmland. FOTO: Mostphotos

– Det var inte ett svårt beslut, säger Monica Gottmarsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Säffle.

”Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att förelägga fastighetsägaren att ta bort hagen på fastigheten. Likaså ska halmen, gödsel och getterna avlägsnas från den aktuella hagen”, står det i beslutet.

Stirrade in på familjen

Alldeles intill bostadshuset finns en hage där getterna av någon orsak vant sig vid att stirra in på grannfamiljen i bostadshuset.

Getternas kiss och bajs var inget familjen gillade heller. De kontaktade bonden intill som dock inte ville flytta getterna. Då klagade de till kommunen som slog fast att getterna är en olägenhet för människors hälsa.

– Getter har en kraftig urin och det finns halm i hägnet, som drar till sig möss och råttor, säger Monica Gottmarsson.

20 meters avstånd

Avståndet från bostadshuset och getternas hage och deras väderskydd ska vara minst 20 meter, enligt beslutet.

Monica Gottmarsson tycker att den som bosätter sig vid en bondgård absolut får räkna med bräkande, lukter, flugor och allt som hör lantbruket till, precis som den som bor i staden får räkna med visst trafikbuller.

– Men vi som ska fatta beslutet får avgöra från fall till fall, genom att läsa tidigare beslut och domar. Och i det här fallet står hägnet bara någon meter från köksfönstret. Och lantbrukaren har rätt gott om mark att flytta hägnet till, vilket vi vägde in.

Nu har bonden en månad på sig för att flytta hägnet.

LÄS MER: Luktande kor inget att klaga på

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen