Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 februari 2019

Stjärnkocken Johan Jureskog: ”Det borde vara förbjudet att prispressa saker som haft ett hjärta”

Lantbrukarna får för dåligt betalt för köttets kvalitet. Och handeln och konsumenterna måste ta ett större ansvar. Kocken Johan Jureskog är tydlig med att han tycker behövs för att utveckla köttproduktionen i Sverige.

 Kocken Johan Jureskog.
Kocken Johan Jureskog. FOTO: Joel Wåreus

Kocken Johan Jureskog driver köttrestaurangen AG i Stockholm och sin egen hamburgerkedja. Enligt honom själv har han ”nördat ner sig” i nötköttskvalitet. I dag ser han två stora problem för svenskt nötkött: Kvaliteten och betalningen.

– Bönderna får inte betalt för kvalitet utan för kvantitet hos slakterierna. Det finns ingen kvalitetsbedömning som är tillräckligt bra och de får inte tillräckligt betalt för marmorering, säger han till Land.

Inte rimligt pris

Enligt honom är livsmedelshandeln en del av problemet och han tycker inte att det är rimligt med köttfärs som kostar 39,90 kronor kilot.

– Alla skyller på att slakterierna har för hårda priser och inte betalar tillräckligt till bönderna. De som måste börja ta sitt ansvar är Ica, Coop och Hemköp. Det borde vara förbjudet att prispressa saker och ting som haft ett hjärta!

Hyllar mjölkkor

Samtidigt hyllar han kött från svenska mjölkkor. På sin egen hamburgerkedja är det endast sådant kött som används.

– Vi behöver de här djuren, inte bara för mjölk utan de håller även växtligheten på en nivå som fungerar. Vi hyllar dem genom att äta upp dem och det ger lite klimatpåverkan.

Att de oftast är några år gamla när de slaktas tycker han är en stor fördel.

– Gamla djur är det godaste man kan äta! Då har djuren fyllt på reserverna av smak under många år.

Tydlig uppmaning

Till konsumenterna som står och väljer kött i butiken har han en tydlig uppmaning:

– Ställ krav på handlaren. Var kommer djuret ifrån? Vad har den ätit? Vilken ålder är den, vilket kön? Se till att det blir spårbarhet av köttet. Och ät inte kött ofta – men köp dubbelt så dyrt. Den enda som kan påverka att Sverige blir ett A-land när det kommer till köttproduktion är i grunden konsumenten.

LÄS MER: EAT–Lancet visar på en stor utmaning för svenska bönder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen