Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 december 2018

Stöden beräknas vara utbetalade till våren

– Jag vågar inte säga när vi är klara med alla utbetalningar av alla stöd. Men jag tror och hoppas att vi är helt klara till våren.

Det säger Mirja Hjers, Jordbruksverket, om stödpengarna som dröjt i flera år.

 – Vi hoppas vara klara till våren, säger Mirja Hjers på Jordbruksverket om de försenade stödpengarna.
– Vi hoppas vara klara till våren, säger Mirja Hjers på Jordbruksverket om de försenade stödpengarna. FOTO: Jordbruksverket

Jordbruksverket har fått mycket kritik, bland annat från EU, för att verket inte lyckats betala ut stöd för 2015, 2016 och 2017 – stödpengar som många lantbrukare räknat med i sina budgetar men inte fått.

– Alla gamla stöd kommer inte att betalas ut i år. Men de allra flesta lantbrukare kommer att få de pengar de ska ha, säger Mirja Hjers, som påpekar att det handlar om ganska lite pengar i snitt: 13 000 kronor per bonde.

Prognos visar när

– Samtidigt har jag förstås full respekt för att det kan finnas lantbrukare som väntar på mer, och för att det för många handlar om viktiga pengar, säger Mirja Hjers, som leder verkets utbetalningsfunktion.

Jordbruksverkets siffror visar på en ”prognos” om när pengarna ska vara ute.

– Vi kan inte säga mer än så eftersom det i slutänden inte är Jordbruksverket som handlägger utbetalningarna, utan länsstyrelserna. Och varje ärende måste prövas.

Nytt dataverktyg

Cirka 20 000 bönder väntar på pengar. Arbetet med stöden försenas av att IT-systemen som länsstyrelserna använder inte är helt färdigbyggda. Men i slutet av januari blir ett nytt dataverktyg klart, och därefter ska utbetalningarna gå betydligt fortare, enligt Mirja Hjers.

– Allt det här är förstås ytterst angeläget för oss, säger hon.

Tar senaste stöden först

278 miljoner återstår att betala ut innan hela härvan av sena utbetalningar är avklarad. Under de senaste sex veckorna har Jordbruksverket betalat ut närmare 40 miljoner kronor av de försenade stöden för 2016 och 2017. Men länsstyrelserna har också valt att hantera ansökningar för 2018 först och främst.

En del stödpengar för 2015 är fortfarande inte ute – tre år sent.

– Men där handlar det om jämförelsevis mycket små belopp, säger Mirja Hjers

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen