Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 december 2015

Stöldmisstänkt aktivist föreläser i skolor

Den nya aktionsgruppen Tomma burar tar djur och lämnar efter sig kakor för att göra ett vänligt intryck. Men uppfödarna rasar mot intrånget.

Bild 1/2 FOTO: Tomma burar
Mikael Gilbertsson, äggproducent.
Bild 2/2Mikael Gilbertsson, äggproducent. FOTO: Göran Hartman

– Jag tycker det är förskräckligt, han måste ha någon som diskuterar emot, tycker äggproducenten Mikael Gilbertsson.

– Han profiterar på att djurindustrin finns, det är hans levebröd.

Föreläst i femton år

Martin Smedjeback berättar att han föreläst i skolor i 15 år. I sina föreläsningar är han öppen med att han blivit dömd till fängelse och har stora skulder hos Kronofogden. Han ser det inte som ett problem att han är ensam med eleverna.

– Det viktigaste är att ungdomar och andra människor funderar självständigt om det är rätt att äta djur. Jag berättar utifrån vad jag tycker och tänker, men jag försöker också presentera andra ståndpunkter, säger han och påpekar att djurindustrin har en stående inbjudan till offentlig debatt.

En av skolorna där Martin Smedjeback varit inbjuden är Gymnasium Skövde. Under 2014 fick Martin Smedjeback 12 000 kronor för tre dagar med föreläsningar och workshops.

De ansvariga rektorerna vill inte bli intervjuade. Men i ett mejl försvarar de beslutet att ta in en dömd person att föreläsa om olagliga metoder:

Naturligt att diskutera

”Martin Smedjeback bjöds in som föreläsare för att diskutera civil olydnad och de etiska – och miljömässiga aspekterna med ett animaliebaserat samhälle. I ämnen som filosofi och samhällskunskap är det naturligt att frågor som dessa lyfts fram tillsammans med andra åsikter.”

Ewa Hjerpe och Marie-Louise Brage på Gymnasium Skövde framhåller att många andra intressen också fått komma till tals.

”Till de aktörer som eleverna besöker eller som kommer och föreläser på skolan räknar vi till exempel Svenskt näringsliv, Ekonomifakta, Volvo, Skövde slakteri, LO, West Pride, Försvarsmakten, olika politiska partier, olika kyrkor, religioner och samfund.”

Relaterade artiklar

Till toppen