Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juli 2020

Stöldturnén slutade i fängelse och utvisning

Per Johansson blev bestulen på fyra terränghjulingar. Fordonen hittades i skogen av polisen - med nya chassinummer och redo att säljas.

Tre män från Litauen har nu dömts av Eksjö tingsrätt till fängelse och utvisning.

 Per Johansson blev i början av februari bestulen på fyra terränghjulingar.
Per Johansson blev i början av februari bestulen på fyra terränghjulingar. FOTO: Torbjörn Esping

Per Johansson driver ett företag i Horseryd ett par mil utanför Vetlanda i Småland, där han bland annat utbildar i säker terränghjulskörning och sälier terränghjulingar. En tidig morgon i början på februari såg han att dörren var uppbruten och att fyra fordon var borta.

– De måste ha rekat ett antal gånger innan de gjorde inbrottet. De hade varit uppe på mitt ränne, flyttat på gammalt hö och lyckats klippa av kablarna till larmet. Sedan hade de brutit upp dörren och jobbat ostörda. Vi hörde absolut ingenting, säger Per Johansson.

Polisen hittade tjuvgodset

Men några veckor senare fick han ett telefonsamtal från polisen i Eksjö: ”Vi tror att vi har hittat dina fyrhjulingar”. En bil hade efter tips från personalen på en nattöppen bensinmack stoppats utanför Eksjö. I bilen fann man stöldgods, men även lappar med olika platskoordinater.

När polisen åkte till en av platserna hittade man en ”verkstad” mitt i granskogen, några kilometer från Per Johansson. Under några presenningar fanns hans fyrhjulingar. På samtliga maskiner var bågar, belysning och skärmar fram demonterades. Allt låg ordentligt packat i lådor.

 Chassinumrenpå de stulna fyrhjulingarna var bortslipade och ersatta av andra.
Chassinumrenpå de stulna fyrhjulingarna var bortslipade och ersatta av andra.

Skicklig förfalskning

Demonteringen hade tjuvarna gjort för att komma åt att jobba med chassinumren. Originalnumren var bortslipade och nya nummer instansade. Därefter hade svart färg målats på.

– För en lekman är det nästan omöjligt att se skillnad på Hondas originalnummer och det nya numret. Dessutom var de nya numren existerande Hondanummer, dock inte från den svenska marknaden, säger Rustan Jarnesand, Honda MC Sweden.

Per Johansson blev mycket glad och lättad när han fick veta att hans terränghjulingar, värda drygt 400 000 kronor, återfunnits. Men nu återstod för honom att bevisa att fyrhjulingarna verkligen var hans, trots att chassinumret inte stämde.

– Men det finns ett nummer till som visar identiteten. Det numret sitter väl dolt och det fanns kvar på motorcyklarna och kunde kontrolleras mot mina fakturor, säger Per Johansson.

 Per Johansson är glad för att fyrhjulingarna kom till rätta, men med bortslipade chassinummer fick han med hjälp av ett annat, mer gömt nummer, bevisa att han ägde dem.
Per Johansson är glad för att fyrhjulingarna kom till rätta, men med bortslipade chassinummer fick han med hjälp av ett annat, mer gömt nummer, bevisa att han ägde dem. FOTO: Torbjörn Esping

Fängelse och utvisning

De tre männen från Litauen misstänktes inte bara för stölden av Per Johanssons terränghjulingar, utan även för stöld av verktyg, motorcyklar och terränghjulingar för stora belopp. Stöldturnén har främst pågått under februari och männen satt häktade till rättegången som avslutades i början av juni. Männen nekade till anklagelserna, men dömdes av Eksjö tingsrätt till 2,5 års fängelse samt 10 års utvisning.

LÄS MER: Experten: Så skyddar du dig mot bedragare när du köper begagnade maskinerLÄS MER: Storbedragare lurade lantbrukare på Blocket – så åkte han fast

Relaterade artiklar

Till toppen