Stolt över förbudet – besviken över resultatet
Snart går startskottet för LRF:s stämmor 2019. Vi tar tillfället i akt att blicka tillbaka på en LRF-motion från historien som gett stort avtryck i det svenska lantbruket. Sven-Erik Johanssons motion låg bakom att Sverige för över 30 år sedan förbjöd rutinmässig medicinering genom foder.
I oktober kom nyheten att EU om tre år ska ha förbjudit rutinmässig användning av antibiotika i djurfoder och att vissa typer av antibiotika endast ska användas på människor. Beslutet orsakade genast ett ordkrig med den amerikanska administrationen.
– Det är ett jättebra beslut och borde givetvis ha tagits för länge sedan. Däremot tror jag inte att länder som Spanien och Italien kommer att klara av att följa det, säger Sven-Erik Johansson där han sitter i Nibble gårds kontorsbyggnad.
Hans motion låg bakom
Sven-Erik var på 1980-talet en av de starkaste rösterna för att svenska djurhållare skulle sluta med tillväxtfrämjande mediciner. Hans motion låg till grund för ett beslut på LRF-stämman 1984 som två år senare ledde fram till att uppfödningsmetoden förbjöds.
– När frågan skulle debatteras blev jag uppträngd i ett hörn av två välvuxna grisuppfödare från södra Sverige. De skulle se till att jag hamnade på en annan planet om jag inte slutade. Jag svarade att det skulle bli jättekul eftersom jag bara hade varit på en.
Dyrare foder utan antibiotika
Det rutinmässiga användandet av antibiotika började redan på 1950-talet och var på 1960- och 1970-talen så vanligt att foder utan medicin blev dyrare eftersom detta såldes i så små volymer.
Men på Nibble gård norr om Västerås, där Sven-Erik Johansson hade startat grisuppfödning 1962, slutade man redan efter några år. Det var framför allt oron för hur medicinresterna kunde tänkas påverka den biologiska mångfalden i markerna som gnagde.
Skapade planerad produktion
– Har man god hygien och rätt skötsel så behövs det ingen antibiotika i fodret. Vi skapade ett system för planerad produktion med fasta rutiner, bland annat att tvätta stallet efter varje grisning och omgång, berättar Sven-Erik Johansson.
Han är stolt över hur svenska lantbrukare på eget initiativ plockade bort fodertillsatserna men han är också besviken på att de som styrt svenskt lantbruk inte har lyckats utnyttja mervärdet i marknadsföringen.
Tröttnade på oviljan
– Så länge jag orkade driva på i frågan fick jag förklaringar från LRF och kooperationen i stil med att det skulle störa våra relationer med politiker, handeln och så vidare om vi lyfte fram det fina som vi hade gjort. Det år så typiskt svenskt lantbruk att gå med både sockor och filttofflor på sig, muttrar Sven-Erik Johansson.
Han tror att ytterligare en orsak är den frihandelsvänliga linje som Sverige har haft genom åren och som förstärktes ytterligare i och med medlemskapet i EU.
LÄS MER: Resandet till Asien sprider mest antibiotikaresistens
Jobbar med gårdsgris
Sven-Erik var under många år engagerad i LRF på olika plan och han var drivande inom grisseminen. Senare arbetade han för användning av vall till biogasrötning och var med om att starta biogastillverkning i Västerås.
Men han tröttnade successivt på vad han upplevde som ovilja mot idéer från gräsrotsnivå och har efter att sonen Magnus och sonhustrun Lena tog över grisuppfödningen 2005 ägnat det mesta av sin tid åt att marknadsföra Nibbles gårdsgriskoncept. Köttet säljs under eget varumärke i 20 butiker på olika platser i landet.
Varnade Ica
– För några år sedan fick jag chansen att hålla tal på Icas stämma och sa till dem att det är ni som sitter på svenskt jordbruks framtid. ”Fortsätter ni att köpa utländskt har vi till slut inget kvar”, sa jag men VDn Per Strömberg tyckte att jag överdrev, berättar Sven-Erik Johansson.
Nibble gård har som krav på butikerna som säljer dess griskött att personalen i charkdiskarna ska komma till gården på studiebesök. Då brukar Sven-Erik fråga vilka som tror att man i Sverige ger grisarna antibiotika i förebyggande syfte.
– Många av de anställda är yngre, kanske mellan 23 och 35 år, och senaste gången jag ställde frågan räckte nio av tio upp handen. Vår kontaktperson i butiken var med och han blev chockad av okunskapen, säger Sven-Erik Johansson.
Missade historisk chans
Han konstaterar att Sverige vid tidpunkten för förbudet mot antibiotikatillsatser i fodret hade en självförsörjningsgrad på 130 procent och att den i dag är nere i 50 procent. Chansen att utnyttja det svenska mervärdet vändes alltså till sin motsats.
– Jag tror att danskarna kommer att köra över den svenska grisuppfödningen. Där är man inte blyga för att tala om när man gör någonting bra. Varför använder inte våra företrädare samma argument?
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.