Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 december 2017

Stopp för förnybart på Gotland

Solcellsanläggningen på Graute Gård stod klar och kopplades in på nätet strax före sommaren. Nu är det stopp för nya anslutningar av elproduktion på Gotland.

 Kjell Nilsson på Graute Gård anslöt sin solcellsanläggning till elnätet i maj. Nu är det stopp för anslutningar på Gotland.
Kjell Nilsson på Graute Gård anslöt sin solcellsanläggning till elnätet i maj. Nu är det stopp för anslutningar på Gotland. FOTO: Karl Melander

– Vi brukar alltid vara sent ute men den här gången hamnade vi på rätt sida om datumet, säger Kjell Nilsson som tillsammans med sin fru Jenny Andersson driver lammgården mitt på norra Gotland.

Det var i september som Gotlands Energi AB (Geab)) gick ut med beskedet att man inte längre tillåter anslutning av ny elproduktion till nätet. Sedan tidigare var det stopp för att ansluta vindkraft. Nu blir det även stopp för solceller.

Orsaken är att nätet inte klarar av ytterligare så kallade mikroproducenter som kopplas in på nätet.

Solceller på taket

Graute Gård har satt upp 160 paneler på ladugårdens tak. En del av den el som produceras säljs vidare och släpps ut på nätet.

– När vi framöver har investerat i nya kylar och frysar kommer vi att använda allt själv, säger Kjell Nilsson.

På Gotland hade alla förväntat sig att en tredje elkabel skulle dras från fastlandet till ön och ge utrymme för fler förnybara producenter att kunna kopplas på.

Men så blev det inte. När Svenska Kraftnät i våras meddelade att de inte tänkte bygga en tredje elkabel utlöste det ett ramaskri och ridån gick ner för förnybar energi.

FOTO: Karl Melander

Gotlands Energis beslut att inte tillåta nya anslutningar till nätet blev en logisk följd av detta.

– Beslutet har lagt en våt filt över investeringar i ren energi, säger Bernt Pettersson, energiansvarig i LRF Gotlands styrelse.

Svårt beslut

Gotlands Energi meddelade att ingen blir godkänd för anslutning efter sista oktober och de som fått tillstånd måste ha bygga klart anläggningen före nyår.

– Det är ett svårt beslut att ta men Geab sätter driftssäkerheten, för våra befintliga kunder på Gotland, före anslutning av produktion, sade Jan Karlsson VD i Geab, när beslutet presenterades.

Han fortsatte:

– Vi vill inte orsaka strömavbrott för våra kunder, exempelvis lantbrukare som har mjölkmaskiner eller för industrier med känslig produktion. Alla gotlänningar är beroende av en stabil elleverans och vi på Geab tar vårt ansvar, sade Jan Karlsson.

Petter Engström, regionchef för LRF Gotland, är bekymrad:

– Beslutet är olyckligt. Det har funnits ett stort intresse bland öns lantbrukare för att bygga solel. Nu riskerar det att försvinna.

Intresset kommer avstanna

Samma reaktion kommer från Prolekta, ett elinstallationsföretag som står för många av solcellsinstallationerna på Gotland.

– Vi har åkt runt på lokala LRF-möten och talat om möjligheten att satsa på solel under många år. Intresset har varit stort och växande men nu kommer det att avstanna, säger Olof Hansson, vd för Prolekta.

FOTO: Karl Melander

Företaget Prolekta klarar sig eftersom det är byggboom på Gotland. Elinstallationer efterfrågas.

– Men en verksamhetsgren försvinner tyvärr, säger Olof Hansson.

De har ett tiotal projekt som ska avslutas och alla som fått tillstånd av koppla in sig på nätet ska vara färdigbyggda före nyår.

Sedan är det totalstopp men Gotland hoppas på att det så småningom ska bli klartecken för en tredje elkabel.

Gotland föregångarna

Annars lär Gotland inte kunna bli en föregångare som fossilfri ö.

Det är nämligen uppdraget som Energimyndigheten fått av regeringen. Sverige ska bli fossilfritt 2040. Utred hur Gotland kan gå före!

– Energimyndigheten vill att Gotland ska gå före. Hur ska det gå till? undrar Anna Törnfelt, LRFs ordförande på Gotland.

FAKTA: Gotlands elkablar

En samhällsekonomisk nyttoanalys har gjorts och bedömningen är att ”kostnaderna väsentligt överstiger de olika nyttorna”, skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande när det motiverar ett nej till en ny, tredje elkabel. (maj 2017)

Under 2000-talet byggdes alltmera elproduktion (vindkraft) på Gotland och Gotlandskabeln anpassades så att den även kunde klara en situation med export av el till fastlandet. Denna driftsituation innebär dock en förhöjd risk för fel på fastlandskabeln.

Vid dagens produktionsnivå är risken ungefär ett totalavbrott vartannat år. Gotlands Energi har under senare år haft ett totalavbrott per år i snitt. Mellan 1991 och 2001 var det inga totalavbrott alls på ön.

Dagens anslutning mellan Gotland och fastlandet är konstruerad för den situation som rådde när den byggdes 1983 och 1987.

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur Gotland tidigare än resten av landet ska kunna ha en elproduktion som är 100 procent förnybar. Regeringens mål är att hela Sverige ska ha en helt förnybar elproduktion 2040.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen