Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 februari 2019

Stopp för nöddispens av växtskyddsmedel

Mark- och miljödomstolen stoppar tillfälligt Kemikalieinspektionens beslut om nöddispens för sockerbetsodlarna att använda det förbjudna växtskyddsmedlet Gaucho WS 70.

Sockerbetsfrön som behandlats med produkten får inte användas medan domstolen prövar de överklaganden som har gjorts.

 Mark- och miljödomstolen stoppar tillfälligt Kemikalieinspektionens beslut om nöddispens för sockerbetsodlarna att använda det förbjudna växtskyddsmedlet Gaucho WS 70.
Mark- och miljödomstolen stoppar tillfälligt Kemikalieinspektionens beslut om nöddispens för sockerbetsodlarna att använda det förbjudna växtskyddsmedlet Gaucho WS 70. FOTO: Anders Good/TT

Kemikalieinspektionen beslutade i slutet av december förra året att ge nöddispens för Svenska Betodlarna att få använda det förbjudna växtskyddsmedlet Gaucho WS 70.

Det överklagades av bland annat Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) och Naturskyddsföreningen, som hänvisade till att det finns tecken på att medlet kan orsaka bidöd.

Stopp för Gauchobetat frö

De begärde även att Mark- och miljödomstolen skulle förordna att beslutet tills vidare inte får verkställas, så kallad inhibition – något som både Svenska Betodlarna och Kemikalieinspektionen har motsatt sig.

På onsdagen fattade Mark- och miljödomstolen sitt beslut, som gick på Biodlarnas och Naturskyddsföreningens linje, vilket alltså innebär att sådd av Gauchobetat frö tills vidare är stoppad.

Hos Svenska Betodlarna vill generalsekreterare Anders Lindkvist ännu inte komma med någon mer utförligare kommentar är att ”Vi har mottagit beslutet och arbetar med ärendet.”

Hänvisar till försiktighetsprincipen

Enligt domstolen riskerar nöddispensen att förorsaka konsekvenser för miljön som är svåra att återställa, och med tanke på försiktighetsprincipen angående miljörättens område får sockerbetsfrön behandlade med Gaucho WS 70 inte användas medan domstolen prövar de överklaganden som har gjorts.

– Det är mycket tillfredsställande att vi fått detta beslut, samtidigt som vi ser det som en logisk förutsättning för vårt överklagande, säger Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna).

LÄS MER: Därför överklagar Biodlarna Kemikalieinspektionens beslut

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen