Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 juli 2018

Stor efterfrågan på köttlådor

Att ha sitt eget gårdsslakteri kan vara en säkerhet vid krissituationer som exempelvis dagens läge med extrema slaktköer till följd av missväxt. Åke Karlsson har slaktat sina egna djur och sålt köttlådor i tio år.

FOTO: Janne Andersson

Åke Karlsson driver nötköttsproduktion på Krokeks gård, Kolmården. Sedan tio år tillbaka har han tagit hand om hela kedjan med eget gårdsslakteri och försäljning av köttlådor direkt till konsument.

”Sluta sina liv på gården”

Tidigare var Åke Karlsson mjölkproducent men till följd av dålig lönsamhet avvecklade han produktionen och byggde i stället upp en dikobesättning. Han skickade djuren till ett mindre slakteri och tog tillbaka kropparna för att stycka själv.

– Jag tyckte det kändes onödigt att skicka djuren fram och tillbaka och ville att de skulle börja och sluta sina liv hemma på gården, säger han.

Kan inte ta emot fler kunder

Krokeks gård specialiserade sig på mellankalv och högkvalitativt kött från djur slaktade i en stressfri miljö.

– Det går inte att göra kvalitetsprodukter av stressade djur, säger Åke Karlsson, som i dag slaktar varannan vecka under vinterhalvåret. Han har så stor efterfrågan på sitt kött att han inte kan ta emot fler kunder.

”Finns plats på marknaden”

Enligt Åke Karlsson har mycket förändrats sedan han startade sin resa mot ett eget slakteri, bland annat genom subventioner som kraftigt sänker slaktkostnaden per djur. Hans budskap är ”plats på marknaden finns det absolut, vill man så går det”.

Åkes råd till den som vill starta eget slakteri:

Tänk ut hur verksamheten ska se ut. Tänker du slakta dina egna djur eller legoslakta?

Planera bygget och verksamheten efter verksamhetsplanen.

Fundera ut vad du kan erbjuda som skiljer sig från den storskaliga slakten. Smak och kvalitet.

Åk runt och titta på andra slakterier i motsvarande storlek som det du tänkt bygga.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen