Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2019

Stor ökning av sojabönsodling i EU

Arealerna för sojabönsodling inom EU har tredubblats under de tio senaste åren, visar siffror från EU-kommissionen.

– Det är positivt om EU kan bli mer självförsörjande på soja, säger forskaren Fredrik Fogelberg.

 Sojabönsodlingarna i EU har nästan tredubblats under de senaste tio åren.
Sojabönsodlingarna i EU har nästan tredubblats under de senaste tio åren. FOTO: Mostphotos

Ökningen innebär att det i år finns arealer på nästan 1 miljon hektar sojabönsodlingar i EU, vilket är en ökning med 4 procent sedan förra året. Det EU-land med störst arealer är Italien, med sina 339 000 hektar, följt av Rumänien med 173 000 hektar, enligt Ufop, en tysk intresseorganisation för främjande av olje- och proteinväxter.

Det land med störst ökning av odlingsarealen totalt sett är dock Tyskland, som ökade sin areal med 25 procent sedan förra året, till 30 000 hektar.

Större skördar

Den stora ökningen av odlingsarealer kommer också att resultera i större skördar i EU i år, men med vissa undantag, enligt Die Agrarmarkt Informations-Gesellschaft i Tyskland, som sammanställer och analyserar fakta om jordbruksmarknaden.

I exempelvis Tyskland kan skörden stiga med en tredjedel, till cirka 78 000 ton. I Kroatien och Rumänien ser skörden dock ut att bli lägre än föregående års skördar, trots ökade odlingsarealer. Det ska bland annat vara väderrelaterat, enligt Ufop.

Mycket lite odling i Sverige

I Sverige är odlingen av sojabönor minimal, bland annat på grund av att sojabönsodling kräver varma jordar. En av dem som har arbetat en hel del med frågan är Fredrik Fogelberg, forskare och agronomie doktor i lantbruksteknik vid forskningsinstitutet RISE. Han har tidigare forskat om sojabönsodling i Sverige och berättar för Land Lantbruk om läget i dag.

– För några år sedan var det flera lantbrukare som provade på det, bland annat på Öland. Även i år finns det lite verksamhet i Sverige, bland annat en lantbrukare utanför Löddingeköpinge i Skåne som har tre hektar sojabönor. Jag var där och tittade för en vecka sedan och det såg väldigt fint ut, berättar Fredrik Fogelberg.

Positivt med ökad odling i EU

Fogelberg anser att det är positivt att EU har ökat sina skördar av sojabönan.

– Det är bra eftersom vi då kan minska vår import av sojabönor från Sydamerika och USA. Vi i Europa importerar mycket soja till djurfoder och det är bättre att ha en mer självständig foderproduktion. Det är märkligt att vi måste importera foderråvara från Sydamerika när vi kan producera råvaran själva. Hur man än vänder på saken bidrar dessutom sojaodlingar i Sydamerika till ökad avskogning. Det är moraliskt fel att vi ska bygga vår europeiska livsmedelsproduktion på förstörd livsmiljö för Sydamerikas flora och fauna.

Fakta sojabönsodling i EU år 2019

Italien 339 000 hektar.

Rumänien 173 000 hektar.

Frankrike 156 000 hektar.

Kroatien 85 000 hektar.

Österrike 69 000 hektar.

Ungern 57 000 hektar.

Slovakien 49 000 hektar.

Tyskland 30 000 hektar.

Källa: EU-kommissionen, Ufop.

LÄS MER: Finland ska femdubbla proteinet på tio årLÄS MER: ”Brasiliens Trump” offrar regnskog för kött och soja

Relaterade artiklar

Till toppen