Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 februari 2014

Stor skillnad mellan åkermarkspriser

Det är männen som köper och kvinnorna som säljer. Det visar LRF Konsults rapport för Åkermarkspriserna 2013. Även om variationerna i landet är stora ligger priserna kvar på 2012 års nivåer.

Så här fördelade sig åkerpriserna för 2013.
Så här fördelade sig åkerpriserna för 2013. FOTO: Annika Lindberg

Rapporten visar vidare att det framförallt är män som köper mark och kvinnor som säljer. 78 procent av den åkermark som LRF Konsult förmedlade under 2013 köptes av män medan kvinnor i 41 procent av överlåtelserna var säljare.

– Jämför vi vår statistik längre bak i tiden ser vi att det ser ungefär likadant ut år från år, det är en klart mansdominerad köparkategori, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Prisvariationerna är stora där priserna på de bördigaste jordarna uppvisar en ökning med hela 13 procent. I Skåne kan priset uppgå till så mycket som cirka 420 000 kronor/hektar medan viss åkermark i Norra Sverige ligger på mindre än 20 000 kronor/hektar.

Priserna avgörs framför allt av markens bördighet och vilka grannar som är intresserade vid köptillfället. Statistik visar att andelen tillköp är så hög som ca 90 procent. Strukturrationaliseringen mot stora lantbruk fortsätter alltså.

– Denna faktor gör också att priset på åkermark ibland kan variera stort, säger Jimmy Larsson, segmentschef för Lantbruk på LRF Konsult.

Efterfrågan på åkermark fröväntas vara fortsatt stor med lokala avvikelser.

– Vi tror på en balanserad marknad under 2014, med priser runt nivåer som under 2013, konstaterar Markus Helin.

Relaterade artiklar

Till toppen