Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 januari 2018

Stor sorg efter Kamprads bortgång

Söndagens besked om att Ikeas grundare Ingvar Kamprad har gått bort vid 91 års ålder har mötts med stor sorg. Några av alla som beklagar hans bortgång och betonar hans betydelse är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Kung Carl XVI Gustaf och statsminister Stefan Löfvén .

 Ingvar Kamprad deltog år 2008 vid firandet av 50-årsjubileumet av det första Ikea-varuhuset i Älmhult.
Ingvar Kamprad deltog år 2008 vid firandet av 50-årsjubileumet av det första Ikea-varuhuset i Älmhult. FOTO: Kamerapress / IBL Bildbyrå

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som var nära vän med Ingvar Kamprad, talade med denne flera gånger i månaden, skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten. Vänskapen mellan de två startade grundades år 2006 när Bucht var kommunalråd i Haparanda och övertalade då Kamprad att starta ett varuhus.

– Vi fann varandra väldigt fort och jag var väldigt imponerad av honom som entreprenör, säger Sven-Erik Bucht, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Utvecklade nära vänskap

I en intervju med Dagens industri med anledning av Kamprads bortgång berättar Bucht om hur de två utvecklade en nära vänskap, som även innefattade deras familjer. Kamprad beskrivs som en omtänksam person med en genuin omtanke och en lysande entreprenör

– Han var så framtidsinriktad. Han brukade säga: Nu ska vi inte sitta här och prata om vad vi gjort, utan nu ska vi prata om vad vi ska göra, säger Sven-Erik Bucht till Dagens Industri.

”Sann entreprenör”

Kung Carl XVI Gustaf betecknar Kamprad som en sann entreprenör, som genom sitt livsverk Ikea bidrog till att föra ut Sverige i världen.

– Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation. Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går i dag till Ingvar Kamprads familj och vänner, säger han i ett mejl från hovet, citerat av Sveriges Radio P4 Kalmar.

Beklagar bortgången

Även statsminister Stefan Löfven beklagar det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång.

– Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal, säger Stefan Löfvén, till TT.

Ett sorgligt besked

Centerledaren Annie Lööf uppger att Ingvar Kamprads ledarskap har inspirerat henne och säger att det är ett sorgligt besked.

– Han satte Småland och Sverige på världskartan. Genom sitt pionjärskap och entreprenörskap förändrade han många människors vardag. Det var Ingvars tanke med sitt företag, att även människor med små medel skulle kunna köpa hans produkter, säger centerledaren Annie Lööf, till Ekot och fortsätter:

– Vi som kommer från Småland har alltid stolt deklarerat att vi kommer från samma del av landet som Ingvar Kamprad. Han har inspirerat mig med sitt ledarskap. Han visade att det går att åstadkomma mycket i världen med små medel, säger hon.

Tyst minut hölls

Vid tolvtiden hölls en tyst minut för Ingvar Kamprad vid samtliga 20 Ikea-varuhus och kontor i Sverige, skriver SVT Nyheter.

– Det här är ett sätt för oss att uppmärksamma och hedra Ingvar tillsammans med kunderna. Vi vill stanna upp för att skänka en tanke till Ingvar som är i himlen. Vi vill ha med oss kunderna i detta, säger Jakob Holmström, pressinformatör på Ikea, till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Ikea gör storinvestering i Matsmart

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen