Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 april 2018

Stor uppmärksamhet efter LRF:s larm om aktivistattacker

Efter LRF:s förbundsordförande Palle Borgströms debattinlägg i Aftonbladet i måndags har flera andra medier beskrivit situationen för bönder som hotas och trakasseras av aktivister.

FOTO: Dagens Nyheter

I debattartikeln i Aftonbladet beskrevs den utsatta situationen där många bönder känner sig otrygga och i riskzonen för brott, där hot, hat och attacker inte bara drabbar dessa, utan även anhöriga, däribland barn till lantbrukare.

Under tisdagen intervjuades Palle Borgström av programmet Nordegren & Epstein i P1 med Thomas Nordegren och Louise Epstein. Utgångspunkten är en undersökning från Landja Markanalys, på uppdrag av LRF, som visar att så mycket som var fjärde lantbrukare är rädd för att bli utsatt för brott och var sjunde lantbrukare är rädd att berätta om att man är djurägare. Detta måste ändras och lantbrukarna måste känna sig trygga, menar Palle Borgström.

”Gör ett bra jobb varje dag”

På frågan där om vilka bönder som drabbas, sade han:

– Jag skulle vilja säga att det är alla sorters djurbönder, i grunden bönder som jobbar under långtgående lagstiftning och strikt regelverk som utöver det gör ett bra jobb varje dag att ta hand som sina djur.

Utstuderad agenda

Han menar att det handlar om en utstuderad agenda från militanta aktivister, att exempelvis välja att rikta in sig på grisbönder kring jul och hönserier vid påsk för att få större utslag. Som exempel nämnde Palle Borgström intrång, trakasserier och maskerade demonstranter. Men även hot och påhopp på sociala medier, samt anonyma hot, inklusive att barn söks upp i skolan för att bli hotade och skrämda, togs upp.

– Vi ser en tendens att det ökar, och jag tror att det beror på två saker, dels så är det enklare att driva kampanjer i olika frågor, framför allt när det gäller aktivistiska kampanjer. Men det beror också på att det är en hårdare ton i samhället.

Trakasserier via sociala medier

Bilden är att det är få människor som hotar och att det ändå finns en respekt för bönderna i samhället i övrigt.

I programmet intervjuas även en mjölkbonde, som dessutom har får, och som har råkat ut för hot och trakasserier via sociala medier, bland annat i form av att det uppstår en hatmobb mot inlägg. Det kan gälla när man skickar kor på slakt och värdet i att äta egna djur, som fått hundratals negativa kommentarer med förolämpningar.

Land Lantbruk har tidigare tagit upp flera exempel på likartade problem, bland annat hur en minkgård i Falkenberg har drabbats, men där polisutredningen ändå står stilla. Misstankarna mot aktivisterna där gäller misshandel, olaga hot, egenmäktigt förförande och olaga intrång.

Hatstormar på nätet

Dagens Nyheter (betallänk) har tagit upp hoten på nyhetsplats. Där intervjuas företrädare för familjeägda Billingegården om hur de utsätts för hatstormar på nätet och lever med en ständig oro för attacker.

– Först tror man att man är stark, men när mobben växer inser man att det är svårt att stå emot. Man lever med en ständig rädsla för att någonting ska hända, säger mjölkbonden Anette Gustawson, som driver en mjölkgård i Billinge tillsammans med sin man, till Dagens Nyheter.

Hon ger i Dagens Nyheters artikel flera exempel på kommentarer av en karaktär som gör att de knappt är tryckbara. När hoten polisanmäls får hon förslaget av polisen att stänga ned Facebooksidan.

– Men det vill jag inte göra. Det är ju vår marknadsföring och vår kontakt med kunder och kollegor det handlar om. Däremot blir jag mer försiktig med vad jag publicerar, för jag vet vad som väntar varje gång, säger hon.

”Måste importera när vi inte orkar mer”

I slutändan går det här ut över produktionen, säger hon till Dagens Nyheter.

– När vi bönder inte orkar mer och lägger ner tvingas man importera livsmedel från and­ra länder där djurhållningen är bra mycket sämre än här, säger hon till Dagens Nyheter.

SVT Nyheter Uppsala har publicerat flera inslag där samma problematik beskrivs, där det inte bara är lantbrukaren som hotas, utan även dennes anhöriga.

I ett av SVT Nyheters inslag uppger LRF:s presschef att flera incidenter inträffat under senare tid och att det därför var dags att sätta ned foten.

LÄS OCKSÅ: ”Attacker mot bönder ignoreras av polisen”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen