Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 juli 2019

Stora könsskillnader inom de gröna näringarna

Stora skillnader i jämställdhet utmärker de gröna näringarna. I nästan allt, från ägande av skog och jordbruksmark till andel platser i styrelser och till och med beviljade företagsstöd, är det männen som dominerar. Det visar siffror som LRF:s jämställdhetsakademi presenterade på Almedalsveckan under tisdagen.

 Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna och Simon Wancke, vice ordföranden för LRF Ungdomen på scenen under LRF:s seminarium i Almedalen.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna och Simon Wancke, vice ordföranden för LRF Ungdomen på scenen under LRF:s seminarium i Almedalen. FOTO: Gunilla Ander

– Det är det obetalda hemmajobbet som slår igenom, konstaterade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) som medverkade vid ett seminarium där undersökningen diskuterades.

Att dessa skillnader får sin belysning i framtagen statistik såg hon som ett viktigt steg på vägen till förändring.

Kvinnor äger bara 17 procent

Av de enskilda företagen inom jordbruket äger kvinnorna endast 17 procent och männen 83 procent.

Ett av skälen till den mycket sneda könsfördelningen ligger just i ägandeformen, konstaterar rapporten. Trots att männen står som ägare är det i praktiken vanligt att företagen i det gröna näringslivet drivs av kvinnor och män tillsammans, som familjeföretag.

Försvinner i statistiken

Detta syns dock inte i statistiken, vilket även noterades av seminariets andra inbjudna politiker, moderaten Jessica Rosencrantz i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Att se över ägandeformerna vore kanske ett sätt att tackla jämställdhetsproblemet, menade både Jessica Rosencrantz och Åsa Lindhagen. Att påverka männen att ta ut flera dagar av föräldraledighet ett annat sätt att göra skillnad.

Fler tjejer på naturbruksgymnasier

Att relativt många företag drivs av män som nått över pensionsåldern, är ytterligare en faktor bakom det könsmönster som visar sig i siffrorna, konstaterade LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

Ett tecken på förändring är ändå den kvinnliga dominansen på naturbruksgymnasierna, där 68 procent av eleverna är tjejer och 32 procent är killar.

Olika typer av företagande

Att traditionella könsmönster präglar näringarna visar dock även det faktum att kvinnor och män ofta väljer olika typer av företagande. Det är framför allt männen som bedriver traditionell spannmålsodling och djuruppfödning, medan kvinnorna inriktar sig på nyare former som hästnäring.

Denna skillnad kan vara en förklaring till att färre kvinnor (87 procent) än män (92 procent) som har sökt stöd inom landsbygdsprogrammet fick detta beviljat.

FAKTA: Siffror ur rapporten

– Kvinnor i jordbrukarhushåll tjänar 88 procent av vad männen gör. Det sett till sammanräknad inkomst från näringsverksamhet och tjänst.

– Av 171 400 sysselsatta personer inom jordbruket är 42 procent kvinnor och 58 procent män.

– 27 procent av jordbruksmarken ägs av kvinnor, 73 procent av män.

– Av de enskilda företagen inom jordbruket äger kvinnorna endast 17 procent och männen 83 procent.

– Kvinnornas representation är 22 procent i styrelse och ledningar i de tio största medlemsägda företagen i det gröna näringslivet.

Källa: Guide från LRF:s jämställdhetsakademi

LÄS MER: LRF ska satsa mer på jämställdhet och ungdomen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen