Stora könsskillnader inom de gröna näringarna
Stora skillnader i jämställdhet utmärker de gröna näringarna. I nästan allt, från ägande av skog och jordbruksmark till andel platser i styrelser och till och med beviljade företagsstöd, är det männen som dominerar. Det visar siffror som LRF:s jämställdhetsakademi presenterade på Almedalsveckan under tisdagen.
– Det är det obetalda hemmajobbet som slår igenom, konstaterade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) som medverkade vid ett seminarium där undersökningen diskuterades.
Att dessa skillnader får sin belysning i framtagen statistik såg hon som ett viktigt steg på vägen till förändring.
Kvinnor äger bara 17 procent
Av de enskilda företagen inom jordbruket äger kvinnorna endast 17 procent och männen 83 procent.
Ett av skälen till den mycket sneda könsfördelningen ligger just i ägandeformen, konstaterar rapporten. Trots att männen står som ägare är det i praktiken vanligt att företagen i det gröna näringslivet drivs av kvinnor och män tillsammans, som familjeföretag.
Försvinner i statistiken
Detta syns dock inte i statistiken, vilket även noterades av seminariets andra inbjudna politiker, moderaten Jessica Rosencrantz i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
Att se över ägandeformerna vore kanske ett sätt att tackla jämställdhetsproblemet, menade både Jessica Rosencrantz och Åsa Lindhagen. Att påverka männen att ta ut flera dagar av föräldraledighet ett annat sätt att göra skillnad.
Fler tjejer på naturbruksgymnasier
Att relativt många företag drivs av män som nått över pensionsåldern, är ytterligare en faktor bakom det könsmönster som visar sig i siffrorna, konstaterade LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.
Ett tecken på förändring är ändå den kvinnliga dominansen på naturbruksgymnasierna, där 68 procent av eleverna är tjejer och 32 procent är killar.
Olika typer av företagande
Att traditionella könsmönster präglar näringarna visar dock även det faktum att kvinnor och män ofta väljer olika typer av företagande. Det är framför allt männen som bedriver traditionell spannmålsodling och djuruppfödning, medan kvinnorna inriktar sig på nyare former som hästnäring.
Denna skillnad kan vara en förklaring till att färre kvinnor (87 procent) än män (92 procent) som har sökt stöd inom landsbygdsprogrammet fick detta beviljat.
FAKTA: Siffror ur rapporten
– Kvinnor i jordbrukarhushåll tjänar 88 procent av vad männen gör. Det sett till sammanräknad inkomst från näringsverksamhet och tjänst.
– Av 171 400 sysselsatta personer inom jordbruket är 42 procent kvinnor och 58 procent män.
– 27 procent av jordbruksmarken ägs av kvinnor, 73 procent av män.
– Av de enskilda företagen inom jordbruket äger kvinnorna endast 17 procent och männen 83 procent.
– Kvinnornas representation är 22 procent i styrelse och ledningar i de tio största medlemsägda företagen i det gröna näringslivet.
Källa: Guide från LRF:s jämställdhetsakademi
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.