Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 mars

Stora kostnader för fågelinfluensa

Utbrotten av fågelinfluensan H5N8 i Danmark under 2016 och 2017 kostade branschen nästan 150 miljoner kronor enligt en rapport från Köpenhamns universitet.

 Den danska fjäderfäbranschen drabbades hårt av fågelinfluensautbrottet 2016.
Den danska fjäderfäbranschen drabbades hårt av fågelinfluensautbrottet 2016. FOTO: Ann Lindén

När man ser de stora kostnaderna kan man tro att det handlar om stora utbrott. Det var det inte. 2016 var det endast, enligt Landbrugsavisen, en hobbybesättning som drabbades.

Stort tapp

Men det enda, mindre utbrottet, ledde till att Danmark förlorade sin status som fågelinfluensafritt i tre månader. Det i sin tur ledde till ett stort tapp när det gällde exporten till länder utanför EU.

Kraftigt minskad export

Från oktober 2016 till februari 2017 minskade exporten med 70 procent. Produktionen av framför allt slaktkyckling är mycket exportberoende, 60 procent av den produktionen exporteras. Branschen drabbades hårt, från kläckerier och uppfödare till slakterier.

2 miljoner direkta kostnader

De direkta kostnaderna på grund av utbrottet, sanering med mera, hamnade på 2 miljoner kronor, och där ersatte staten.

LÄS MER: Fågelinfluensa i Danmark

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen