Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 augusti 2018

Nu reas hundratals ton svenskt nötkött ut

Axfood köper nu in 200 ton mer av svenskt nötkött än i vanliga fall. I ett försök att hjälpa torkdrabbade lantbrukare kommer det svenska köttet att reas ut från mitten av augusti, meddelar livsmedelsjätten.

Den stora bristen på djurfoder har tvingat många köttbönder att nödslakta, vilket lett till stora lager av kött. Bland de första att sänka priset blir Hemköp och Willys, som ägs av Axfood.

– Det handlar om tillgång och efterfrågan. När vi får ett överskott blir det sänkta priser för konsumenterna. Vi har gjort om vår marknadsföring och kommer att rulla ut priskampanjer från vecka 33, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till Land.

Redan i mitten på juni tog Axfood kontakt med köttproducenter och slakterier för att diskutera vad som kunde göras.

– Dagligvaruhandeln kan med hjälp av kampanjer uppmuntra konsumenterna att i högre grad välja svenskt kött och därmed minska det överskott som nu uppstår, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab Inköp och logistik och inköpsdirektör på Axfood, till Land.

30 procent lägre pris

Prisnivåerna kommer att sänkas upp till 30 procent, uppger Hans Bax, affärsområdeschef på Axfood.

Vem som kommer att stå för förlusterna när köttet reas ut är fortfarande inte helt klart.

– Det beror på hur mycket köttbönderna och slakterierna kan sänka. För att få det här att gå ihop kommer hela kedjan att få ta ett visst ansvar. För konsumenterna blir det lägre pris, säger Claes Salomonsson.

Uppmanar till ansvar

Slakteriet KLS Ugglarps är Axfoods största leverantör av svenskt kött och tycker att initiativet är bra.

– Ska vi få avsättning för den ökade tillgången måste alla hjälpas åt. Det är en stor press och en svår situation som Sveriges bönder befinner sig i och då gäller det att alla tar ansvar från bonde till konsument, säger Paul Robertsson på KLS Ugglarps.

LÄS MER: Allt om torkan på Land Lantbruks samlingssida

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen